Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στον πόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα κέντρα του πόνου στον εγκέφαλο και μπορεί να αλλάξει το πώς ένα άτομο αντιλαμβάνεται και αντιδρά στη δυσφορία. Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία τους εγκεφάλους 25 υγιών ενηλίκων σε δύο περιβάλλοντα ύπνου. Πρώτα μετά από ύπνο οκτώ ωρών και ακολούθως αφότου αναγκάστηκαν να μείνουν ξύπνιοι 24 έως 28 ώρες.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν έλλειψη ύπνου παρατηρήθηκε πως είχαν αύξηση 120% στη δραστηριότητα του σωματοαισθητικού φλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αντίληψη του πόνου. Αυτό σημαίνει ότι ο πόνος ήταν εντονότερος όταν είχαν έλλειψη ύπνου συγκριτικά με την περίπτωση όπου είχαν κοιμηθεί οκτώ ώρες.

Επιπλέον όταν οι εθελοντές είχαν έλλειψη ύπνου, είχαν επίσης μείωση κατά 60% έως 90% στη δραστηριότητα δύο περιοχών του εγκεφάλου (του ραβδωτού σώματος και του νησιωτικού φλοιού) οι οποίες όταν ενεργοποιούνται απαλύνουν την αίσθηση του πόνου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η έλλειψη ύπνου κάνει το σώμα λιγότερο ανθεκτικό και ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο συχνά μπορούν να βοηθηθούν ενισχύοντας τον ύπνο τους.