Ένα συσχετισμό ανάμεσα στα τριγλυκερίδια και το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο εντόπισε το Κέντρο Έρευνας Freemason για την Ανδρική Υγεία και Ευεξία (FCMHW) που ανήκει στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Νότιας Αυστραλίας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Gary Wittert, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι συμμετέχοντες με πιο βαριά μορφή υπνικής άπνοιας και μειωμένη οξυγόνωση αίματος ήταν πιο πιθανό να έχουν και υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Wittert η αποφρακτική υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψης.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνδρομο υπνικής άπνοιας χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής λίγων δευτερολέπτων στη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα χωρίς αυξημένο σωματικό βάρος.

Oι συμμετέχοντες προέρχονταν από τη μελέτη MAILES (Men Androgens Inflammation Lifestyle Environment and Stress Study) μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιολόγησης της υγείας των Αυστραλών ανδρών άνω των 40 ετών.
Από τα 753 άτομα που συμμετείχαν, οι μισοί είχαν μέτρια έως σοβαρή υπνική άπνοια, με το 75% των ανδρών ηλικίας 40 ετών και άνω να έχουν κάποια μορφή του συνδρόμου.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι βάσει των ευρημάτων της έρευνας ο έλεγχος για άπνοια σε άτομα με αυξημένα τριγλυκερίδια θα πρέπει να γίνεται ακόμη και σε άνδρες με φυσιολογικό βάρος. Με άλλα λόγια τα υψηλά τριγλυκερίδια ενδέχεται να αποτελούν σημάδι κινδύνου για την ύπαρξη άπνοιας ακόμη και σε άτομα χωρίς αυξημένο σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρήση συσκευών CPAP (continuous positive airway pressure – συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών) – της πιο συχνά χρησιμοποιούμενης μεθόδου για την αντιμετώπιση της άπνοιας στον ύπνο – μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση των συγκεντρώσεων των τριγλυκεριδίων και των συμπτωμάτων της υπνικής άπνοιας.

Ο καθηγητής Wittert λέει ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ υπνικής άπνοιας και τριγλυκεριδίων σε γυναίκες και νεαρούς άνδρες και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με συσκευές CPAP για αυτές τις ομάδες.

Διαβάστε επίσης

Τριγλυκερίδια: Πέντε τρόποι να τα ρίξουμε χαμηλά

Τα πασίγνωστα ποτά που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά