Η βιταμίνη C ενδεχομένως να είναι το κλειδί για μεγαλύτερη μυική μάζα αργότερα στη ζωή, υποστηρίζει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA). Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που προσλαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C από εσπεριδοειδή φρούτα, μούρα και λαχανικά έχουν καλύτερη σκελετική υγεία και μυική μάζα.

Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν μυική μάζα καθώς μεγαλώνουν, καταλήγοντας σε σαρκοπενία, πάθηση που χαρακτηρίζεται από απώλεια μυικής μάζας και λειτουργικότητας, κατάγματα και μειωμένη ποιότητα ζωής.

«Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυική μάζα και δύναμη. Ενδεικτικά, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών χάνουν έως και 1% μυικής μάζας κάθε χρόνο και η απώλεια αυτή θεωρείται ότι αφορά πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα και άλλα άσχημα αποτελέσματα όπως η σαρκοπενία, η σωματική ανικανότητα, ο διαβήτης τύπου 2, η μειωμένη ποιότητα ζωής και ο θάνατος», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτριας από την Ιατρική Σχολή Norwich (UEA), καθηγήτρια Ailsa Welch και προσθέτει:

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με τη μυική μάζα, καθώς βοηθά στην προστασία των κυττάρων και των ιστών που προφυλάσσουν το σώμα από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλουν στην καταστροφή των μυών, επιταχύνοντας έτσι και τη φθορά λόγω ηλικίας. Μέχρι σήμερα, όμως, ήταν λίγες οι μελέτες που διερευνούσαν τη σημασία της πρόσληψης βιταμίνης C στους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, γι’αυτό και εμείς θελήσαμε να βρούμε αν εκείνοι που προσλαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη C έχουν μεγαλύτερη μυική μάζα».

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα περισσότερων από 13.000 ανθρώπων ηλικίας 42-82 ετών, υπολογίζοντας τη μυική μάζα και αναλύοντας την πρόσληψη βιταμίνης C με βάση ένα ημερολόγιο διατροφής επτά ημερών. Εξέτασαν επίσης την ποσότητα βιταμίνης C στο αίμα των συμμετεχόντων.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, οι άνθρωποι με τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C στη διατροφή ή το αίμα τους είχαν τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη μυική μάζα, σε σύγκριση με όσους είχαν μικρότερες ποσότητες.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την υγεία των μυών στους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες και γυναίκες και ίσως είναι χρήσιμη και για την πρόληψη της απώλειας μυικής μάζας λόγω ηλικίας», αναφέρουν καταληκτικά οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Πρωτεΐνες: Για δυνατούς μύες αυτή είναι η καλύτερη ώρα να τις καταναλώνουμε

Ορμονοθεραπεία: Μπορεί να «διασώσει» τη μυική μάζα

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει το αναπνευστικό