Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ καταδεικνύει ότι εάν τρώμε ενώ παράλληλα κάνουμε κάποια άλλη απαιτητική για την αντίληψη και εγκεφαλική λειτουργία δραστηριότητα καθιστά πιο δύσκολο να αντιληφθούμε πότε έχουμε ήδη χορτάσει.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έρχεται να συνδέσει και τις διατροφικές συνήθειες με τη θεωρία γνωστικού φόρτου, η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιορισμοί στην επεξεργασία αισθητηριακών πληροφοριών που εισέρχονται στο γνωστικό σύστημα του ανθρώπινου εγκεφάλου -γίνεται δηλαδή κάποιο φιλτράρισμα, με συνέπεια στην προκειμένη περίπτωση να μπορεί να μας… ξεφύγει το αίσθημα του κορεσμού.

Ουσιαστικά, η ικανότητα ενός ατόμου να αντιληφθεί πότε έχει χορτάσει εξαρτάται από την προσοχή που έχει «μείνει» διαθέσιμη στον εγκέφαλό του, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στο Appepite.

Για τις ανάγκες της μελέτης «επιστρατεύτηκαν» 120 άτομα στους οποίους δόθηκαν προς κατανάλωση τρόφιμα και ποτά χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκαν να κάνουν κάποια εργασία που απαιτούσε είτε χαμηλό, είτε υψηλό βαθμό προσοχής.

Και αυτό που διαπίστωσαν οι υπογράφοντες ήταν ότι, οι συμμετέχοντες των οποίων η προσοχή είχε αποσπαστεί πλήρως από τη διαδικασία της σίτισης κατανάλωσαν περίπου την ίδια ποσότητα σνακ που τους προσφέρθηκε στη συνέχεια ανεξάρτητα εάν στην αρχή τους είχε δοθεί ποτό με χαμηλές και υψηλές θερμίδες. Ήταν, δηλαδή λιγότερο πιθανό να αντιληφθούν πότε έχουν χορτάσει, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερο.

Ωστόσο, όσοι έπρεπε να «ξοδέψουν» λιγότερη από την προσοχή τους μπορούσαν και να «ρυθμίσουν» πόσα από τα επιπλέον σνακ θα καταναλώσουν. Αυτή η ομάδα κατανάλωσε 45% λιγότερα πατατάκια ανεξαρτήτως αν της είχε δοθεί πιο πριν ποτό χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι εάν τρώτε ή πίνετε ενώ η προσοχή σας αποσπάται από κάτι πολύ ενδιαφέρον, είναι λιγότερο πιθανό να μπορέσετε να καταλάβετε πόσο χορτάτοι νιώθετε. Αυτό είναι σημαντικό για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος» σημειώνει ο καθηγητής Martin Yeomans της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, επικεφαλής της έρευνας μαζί με την Δρ. Sophie Foster.

Και συνεχίζει: «Εάν είστε λάτρεις των σνακ ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, ενδεχομένως ένα συναρπαστικό θρίλερ ή μία ταινία μυστηρίου με πολλά ηχητικά ή οπτικά εφέ, δεν είναι πιθανό να αντιληφθείτε ότι έχετε χορτάσει. Όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια αλλά και οι λύτες σταυρόλεξου πρέπει επίσης να το λάβουν υπόψη!».

Διαβάστε ακόμη:

Η τηλεόραση επιταχύνει την εξασθένηση της μνήμης