Η πανδημία μας ανάγκασε να παγώσουμε πολλά σχέδια και στόχους ζωής. Για περισσότερο από δυο χρόνια η ζωή μας μπήκε σε κατάσταση παύσης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Waterloo στόχευσαν να διευρευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στους στόχους ζωής που «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας και της ψυχικής ευεξίας.

«Συνηθως ο τρόπος για να αυξήσουμε την ευεξία μας και να πετύχουμε τους στόχους μας απαιτεί υψηλό βαθμό δέσμευσης και ενασχόλησης με τους στόχους μας» εξηγεί η Abigail Scholer καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Waterloo για να τονίσει ότι η έρευνά τους εδειξε ότι στην πανδημία ο κρίσιμος παράγοντας διατήρησης της ψυχικής υγείας ήταν η ικανότητα να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο: να «ξεχάσουμε» τους στόχους μας, να τους βάλουμε στον πάγο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 226 συμμετέχοντες προκειμένου να αξιολογήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ψυχική ισορροπία και ευεξία και την ενασχόληση και επίτευξη των στόχων. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την ικανοποίησή τους από τη ζωή και την ψυχική δυσφορία που μπορεί να ένιωθαν και ρωτήθηκαν για τον τρόπο που επιδιώκουν τους στόχους τους καθώς και για τους στόχους τους εν μέσω πανδημίας που «πάγωσαν».

Διαπιστώθηκε ότι οι στόχοι που δεν ευοδώθηκαν λόγω Covid-19 συσχετίστηκαν με χαμηλή ευεξία: όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των ανεκπλήρωτων στόχων, τόσο μεγαλύτερη η ψυχική δυσφορία, το στρες, τα καταθλιπτικά συμπτώματα και η αγχώδης διαταραχή.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εμπλέκονται με τους στόχους τους επηρεάζει δραστικά την ευεξία τους.

Με άλλα λόγια αναμασώντας τους στόχους που δεν επετεύχθησαν και καταστροφολογώντας, οι ανησυχίες αυξάνονται και εξασθενούν οι ψυχικές μας δυνάμεις, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Από την άλλη μεριά η λογική του όλα ή τίποτα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Εγκαταλείποντας τους στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν και επανακατευθύνοντας τις δυνάμεις μας σε εναλλακτικούς στόχους, θέτουμε τις βάσεις για μια πιο υγιή σχέση με τους στόχους μας και καλύτερη ψυχική ευεξία.

Οι πιο ευέλικτοι σε σχέση με τη στοχοθεσία τους αποδείχθηκαν και πιο ψυχικά θωρακισμένοι και ικανοί να αποφύγουν τους κινδύνους της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί μας κυριεύει η μελαγχολία αυτή την εποχή – Πώς να το ξεπεράσουμε

Κατάθλιψη, στρες και αϋπνία: Σε ποια ηλικία κορυφώνονται τα προβλήματα

Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Η βιταμίνη που έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεση