Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του «άρωμα». Εκείνο το ανεπαίσθητο, προσωπικό «αποτύπωμα» που αφήνει στο χώρο. Και όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, αυτό το φυσικό άρωμα επηρεάζεται όχι μόνο από τη γονιδιακή μας «υπογραφή» ή την υγιεινή μας, αλλά και από… το τι βάζουμε καθημερινά στο πιάτο μας.

Η επιστήμη δείχνει ότι η διατροφή μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο που μυρίζουμε — και, κατά συνέπεια, το πόσο ελκυστικοί φαινόμαστε στους άλλους.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας Craig Roberts, η ανθρώπινη οσμή επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων:

  • Ηλικία
  • φύλο
  • υγεία
  • ορμόνες
  • διάθεση

Κι όμως, ένας από τους λίγους παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η τροφή.

Πώς φτάνει το φαγητό… στη μύτη των άλλων;

Η σύνδεση διατροφής και οσμής περνάει από δύο δρόμους: το έντερο και το δέρμα.

Στο πεπτικό μας σύστημα, τα βακτήρια διασπούν τις τροφές και παράγουν αέρια και πτητικές ενώσεις. Κάποιες απ’ αυτές φτάνουν στην αναπνοή μας — και τότε εμφανίζεται η κακοσμία στόματος.

Ταυτόχρονα, άλλες χημικές ουσίες περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνονται μέσω του ιδρώτα. Ο ιδρώτας από μόνος του δεν μυρίζει — αλλά όταν έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια του δέρματος, «μεταφράζεται» σε άρωμα… ή σε δυσοσμία.

Ορισμένες κατηγορίες τροφών περιέχουν ενώσεις θείου, ουσίες δηλαδή που ευθύνονται για τις πιο έντονες μυρωδιές. Κι όμως, η έκπληξη έρχεται αλλού: Kάποια από αυτά, παρ’ όλη τη φήμη τους, μπορεί τελικά να μας κάνουν πιο ελκυστικούς.

Φρούτα, λαχανικά και… άρωμα φρεσκάδας

Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι γεμάτα θειούχες ενώσεις που μπορεί, θεωρητικά, να επηρεάζουν την οσμή του ιδρώτα. Το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Κι όμως! Σε εργαστηριακή μελέτη, γυναίκες αξιολόγησαν ως πιο ευχάριστη την οσμή ανδρών που είχαν καταναλώσει σκόρδο — σε σύγκριση με όσους δεν είχαν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό ίσως σχετίζεται με τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου, που βελτιώνουν συνολικά την υγεία και, κατ’ επέκταση, το «άρωμα» του σώματος.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι τα σπαράγγια: Περιέχουν ενώσεις που κατά την πέψη μετατρέπονται σε έντονα θειούχα μόρια. Γι’ αυτό — για κάποιους ανθρώπους — επηρεάζουν έντονα τη μυρωδιά των ούρων. Το αν θα το παρατηρήσετε ή όχι εξαρτάται εν μέρει… από τα γονίδιά σας.

Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ενθαρρυντική: Μελέτη στην Αυστραλία έδειξε ότι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά μυρίζουν πιο «γλυκά», πιο φρέσκα και πιο ευχάριστα.

Επιπλέον, τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα καρότα, τις ντομάτες, την κολοκύθα και τα βερίκοκα, όχι μόνο χαρίζουν πιο λαμπερή όψη στο δέρμα, αλλά φαίνεται πως ενισχύουν και τη συνολική «ελκυστικότητα» της εικόνας μας.

Κρέας και ψάρι: Πώς επηρεάζουν το άρωμά μας

Το κρέας και το ψάρι διασπώνται σε λιπαρά και αμινοξέα που τελικά αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα. Και εκεί αρχίζει το παιχνίδι των βακτηρίων.

Όσπρια και ψάρια περιέχουν τριμεθυλαμίνη, μια έντονα μυρωδάτη ένωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι οργανισμοί δεν μπορούν να τη διασπάσουν σωστά, με αποτέλεσμα την χαρακτηριστική της οσμή.

Σε μελέτη που εξέτασε άνδρες που κατανάλωναν για δύο εβδομάδες διατροφή με και χωρίς κρέας, οι γυναίκες χαρακτήρισαν την οσμή των ανδρών χωρίς κρέας πιο ευχάριστη και λιγότερο βαριά.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι στις σύγχρονες κοινωνίες καταναλώνουμε πολύ περισσότερο κρέας απ’ ό,τι στο παρελθόν — και ίσως το σώμα μας να μην είναι «σχεδιασμένο» για τόση καθημερινή ζωική πρωτεΐνη.

Αλκοόλ και καφές: Όχι και οι καλύτεροι σύμμαχοι

Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα όχι μόνο μέσω του ήπατος, αλλά και μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα. Κατά τη διάσπασή του παράγεται ακεταλδεΰδη — ουσία με χαρακτηριστική μυρωδιά «μπαγιάτικου ποτού».

Επιπλέον, το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και μειώνει το σάλιο, γεγονός που ευνοεί την κακοσμία στόματος.

Ο καφές και το τσάι, μέσω της καφεΐνης, ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Περισσότερος ιδρώτας σημαίνει περισσότερα βακτήρια, άρα πιο έντονη μυρωδιά.

Τελικά… υπάρχει «διατροφή ελκυστικότητας»;

Οι επιστήμονες συμφωνούν σε κάτι: Δεν υπάρχει μία συνταγή επιτυχίας. Άλλοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά, αντιδρούν διαφορετικά, και προσελκύονται από διαφορετικά αρώματα.

Μάλιστα, σε πειράματα όπου γυναίκες ακολούθησαν νηστεία για 48 ώρες, η οσμή τους χαρακτηρίστηκε πιο ελκυστική — αλλά ταυτόχρονα η αναπνοή τους χειροτέρευσε.

Το συμπέρασμα; Το σώμα είναι απρόβλεπτο — και η όσφρηση ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχει μαγική τροφή για να μυρίζετε ακαταμάχητα. Υπάρχει όμως κάτι απλό: Μία ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, μέτρο στο κρέας, λίγο αλκοόλ και σωστή ενυδάτωση. Γιατί το σώμα δεν λέει ψέματα. Και ό,τι τρώτε… το αφηγείται, σιωπηλά, σε όλους γύρω σας.

Διαβάστε επίσης

Το θεραπευτικό μπαχαρικό που αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερόλη – 3 γρ. αρκούν

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό συμπλήρωμα που δυναμώνει το μυαλό των 60ρηδων μέσα σε 3 μήνες

Αυτό το γλυκαντικό δεν είναι και τόσο «αθώο» – Έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί να «γεμίζει» λίπος το ήπαρ