Κάποιες γυναίκες που ήδη έχουν γίνει μητέρες, δυστυχώς δεν μπορούν να μείνουν ξανά έγκυοι και άλλες αποβάλλουν. Το ψυχικό κόστος είναι τεράστιο. Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετική περίπτωση και χρειάζονται ένα καλό ιατρικό ιστορικό και εξετάσεις για να αρχίσει η διαδικασία διερεύνησης της δευτεροπαθούς γονιμότητας. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει το ζευγάρι ότι δεν είναι μόνο του σε αυτή την περιπέτεια. Μπορεί να ζητήσει βοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν λύσεις.

 

Ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός της γονιμότητας

Η μεγάλη πλειοψηφία των ζευγαριών που πάσχουν από δευτεροπαθή υπογονιμότητα καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια, καθώς, επειδή έχουν παιδί ή παιδιά είναι πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην επίτευξη μίας ακόμα εγκυμοσύνης.

 

Πιθανά αίτια της δευτεροπαθούς γονιμότητας

Η ηλικία της γυναίκας

Εάν παραδείγματος χάριν μία γυναίκα γέννησε το πρώτο της παιδί σε ηλικία 29 ετών και προσπαθεί να μείνει έγκυος και πάλι στα 36 της, η γονιμότητά της έχει μειωθεί.

Διαφορετικός σύντροφος

Είναι πιθανό να έχετε άλλον/άλλη σύντροφο τώρα που προσπαθείτε να αποκτήσετε κι άλλο ένα παιδί. Μπορεί ο/η σύντροφος να έχει πρόβλημα υπογονιμότητας που δεν έχει διαγνωστεί. Ακόμα κι αν υπάρχουν παιδιά από προηγούμενη σχέση, ένα πρόβλημα υπογονιμότητας μπορεί να εμφανίστηκε έκτοτε.

Παραγωγή σπέρματος

Προβλήματα στην σπερματογένεση ή την εκσπερμάτιση. Σε αρκετούς άνδρες διαπιστώνεται ότι υπάρχει χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή αζωοσπερμία, προβλήματα στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων ή προβλήματα με την κινητικότητά τους.

Η επιδείνωση υπάρχοντος προβλήματος υπογονιμότητας

Μία γυναίκα θα μπορούσε να πάσχει από ενδομητρίωση ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή να έχει ινομυώματα ή πρόβλημα με τις σάλπιγγες και να έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στον πρώτο τοκετό και σήμερα.

Σημαντική αλλαγή βάρους

Η μεγάλη αύξηση ή μείωση βάρους επηρεάζει τη γονιμότητα. Το υπερβολικό ή το πολύ χαμηλότερο του κανονικού βάρος, είναι πιθανό να έχει δημιουργήσει προβλήματα ωορρηξίας στις γυναίκες. Στους άνδρες, το βάρος μπορεί να επιδράσει στην υγεία των σπερματοζωαρίων.

Πρόβλημα μετά την τελευταία εγκυμοσύνη

Η πυελική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει συμφύσεις στη μήτρα και απόφραξη των σαλπίγγων. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί είτε μετά από φυσιολογικό τοκετό είτε μετά από καισαρική τομή.

Δευτεροπαθής υπογονιμότητα, μπορεί να προκύψει μετά από τοκετό σε γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση. Ενδομητριωτικές εστίες μπορεί να αναπτυχθούν στην τομή της μήτρας κατά την καισαρική τομή.

Αντιμετώπιση νέου προβλήματος υγείας

Προβλήματα στον θυρεοειδή ή η εμφάνιση διαβήτη, καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, είναι δυνατόν να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη σαλπίγγων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναίκα είναι ασυμπτωματική, εξ’ου και ο όρος “σιωπηλή επιδημία” που χρησιμοποιείται για τα χλαμύδια.

Κάπνισμα και αλκοόλ

Το κάπνισμα και η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ έχουν επιπτώσεις στη γυναικεία και την ανδρική γονιμότητα.

Κάποιες φορές δεν βρίσκονται τα αίτια της δευτεροπαθούς γονιμότητας

Πολλές πτυχές τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής υπογονιμότητας δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις που παρά τον ενδελεχή έλεγχο, δεν καταλήγουμε στα αίτια της δευτεροπαθούς γονιμότητας.

 

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια για τη δευτεροπαθή γονιμότητα

Θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού σε θέματα υπογονιμότητας εάν

  • Είστε κάτω των 35 ετών, έχετε συχνές και ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις με τον σύντροφό σας και δεν έχετε συλλάβει ύστερα από 12 μήνες
  • Είστε άνω των 35 ετών και δεν έχετε μείνει έγκυος ύστερα από 6 μήνες, ενώ κάνετε συχνά και χωρίς μέτρα προφύλαξης σεξ με τον σύντροφό σας
  • Είχατε δύο διαδοχικές αποβολές

Μία γυναίκα μπορεί να απέκτησε παιδί στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να συλλάβει και πάλι χωρίς βοήθεια εξειδικευμένου γιατρού. Είναι σημαντικό να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ο ιατρός αναπαραγωγής μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να προχωρήσετε στα απαιτούμενα βήματα της όλης διαδικασίας μαζί με τον/την σύντροφό σας, είτε τελικά χρειαστεί κάποια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είτε συλλάβετε φυσιολογικά. Η λύση μπορεί να «κρύβεται» σε αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες ή να απαιτείται μία γυναικολογική επέμβαση. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις δευτεροπαθούς γονιμότητας, βρίσκουμε τη λύση και το ζευγάρι αποκτά το παιδί που επιθυμεί.