Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κινήσεως του ανθρωπίνου σώματος και απαιτεί δύναμη και σταθερότητα.

Ο πόνος στον ώμο και ο περιορισμός της κίνησής του είναι συχνότατα συμπτώματα που εμποδίζουν τον πάσχοντα στην καθημερινότητά του. Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα – και πιθανώς ταυτόχρονη ανεπάρκεια και ρήξη των τενόντων της περιοχής. Η πάθηση αυτή μέσα από τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης του χεριού προκαλεί σχετική αναπηρία στον ασθενή και μπορεί να τον φέρει ακόμα και σε θέση που να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

Η ανάστροφη αρθροπλαστική σχεδιάστηκε αρχικά, για να αντιμετωπίσει ειδικές περιπτώσεις όπου πέρα από την αρθρίτιδα του ώμου υπήρχαν και σοβαρές βλάβες των τενόντων του ώμου αλλά τελευταία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ενδείξεις της και σε άλλες πολύ συχνότερες παθήσεις του ώμου. Η συγκεκριμένη τεχνική μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε δυσεπίλυτα προβλήματα όπως παλαιές κακώσεις, απώλειες οστού, μεγάλες ρήξεις των τενόντων και κυρίως τα πολύ συχνά κατάγματα του ώμου σε μεγαλύτερα άτομα όπου και είναι πλέον ενδεδειγμένη η μέθοδος επιλογής.

Ολικές αρθροπλαστικές είναι γενικώς χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις οποίες κατεστραμμένες αρθρώσεις αντικαθίστανται από τεχνητές αρθρώσεις κατασκευασμένες από άκρως εξειδικευμένα μεταλλικά κράματα τιτάνιου η και άλλων μετάλλων, σε συνδυασμό με ειδικά πλαστικά η και κράματα κεραμικών.

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: αλλάζει ριζικά την φυσιολογική ανατομία της άρθρωσης του ώμου και αντιστρέφει τις ανατομικές δομές της. Έτσι η επιφάνεια της αρθρώσεως που βρίσκεται προς την πλευρά του σώματος μεταφέρεται στο βραχιόνιο και η πλευρά του βραχιονίου αντιστοίχως μεταφέρεται προς την πλευρά του σώματος. Αυτό φυσικά δεν γίνεται εμφανές εξωτερικά και ο ώμος φαίνεται απολύτως φυσιολογικός.

Αυτή η εμβιομηχανική αλλαγή, πρωτοφανής για την ορθοπαιδική χειρουργική γενικώς, μεταφέρει το κέντρο στροφής της αρθρώσεως κεντρικότερα και δίνει την δυνατότητα στο μυϊκό σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

Οι συνεχείς βελτιώσεις τόσο στον σχεδιασμό των προθέσεων όσο και στην χειρουργική τεχνική δίνουν στην ανάστροφη αρθροπλαστική όλο και περισσότερες ενδείξεις. Η σύγχρονη προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική είναι η τεχνική BIO-RSA με ή χωρίς διεγχειρητική τρισδιάστατη καθοδήγηση. Με αυτήν, αλλάζει η εμβιομηχανική της άρθρωσης φέρνοντας το κέντρο στροφής του ώμου πιο κοντά στην ανατομική του θέση με χρήση βιολογικών μοσχευμάτων. Το αποτέλεσμα για τον ασθενή είναι μία άρθρωση που κινείται ελεύθερα και χωρίς πόνο και βέβαια χωρίς κοσμητική διαφορά. Με αυτό το πολύ έξυπνο εμβιομηχανικό σχεδιασμό λύθηκαν προβλήματα και παθήσεις που παλαιότερα ήταν αδύνατο να λυθούν.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της ανάστροφης αρθροπλαστικής του ώμου είναι η ταχεία ανάρρωση. Οι ασθενείς μένουν στο Νοσοκομείο για 24 ή 48 ώρες χωρίς πόνο λόγω των εξειδικευμένων μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τους αναισθησιολόγους και έπειτα επιστρέφουν στο σπίτι τους. Μετά από κάποιες ημέρες που το χέρι τους παραμένει κρεμασμένο σε ανάρτηση, ξεκινούν κινητοποίηση με την βοήθεια και την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή. Με την βοήθεια απλών παυσίπονων ο ασθενής έχει πρακτικά μια ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία.

*Ο Δρ. Ιωάννης Χρ. Φερούσης, Διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ώμου του Metropolitan Hospital.