Ερώτηση:

Είμαι σε προεμμηνόπαυση εδώ και 2 μήνες περίπου χωρίς αδιαθεσία και εμφανίζω κολπίτιδες (τσούξιμο και φαγούρα). Είναι φυσιολογικό απ΄ότι μου είπε η γιατρός. Δεν έκανα εξέταση. Μου έδωσε αντιμικροβιακά φάρμακα με φλουκοναζόλη και κολπική κρέμα με κλινταμισίνη 2%. Κάπως βελτίωθηκε η κατάσταση. Να πάω στο γιατρό ή να κάνώ κάτι άλλο; Επίσης εμφανίζω έντονη ξηροδερμία στα χέρια, τσούξιμο και κάτι σαν εγκαυμα (όταν βάζω bepanthene κοκκινίζει και τσούζει). Είναι απο τα συμπτώματα τη εμμηνόπαυσης;

Ο κύριος Σκαμπαρδώνης Νικόλαος, Γυναικολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Καταρχάς θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μικροβιακής κολπιτιδας άλλης αιτιολογίας  και σε δεύτερο χρόνο αν οι εξετάσεις είναι αρνητικές να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο τα συμπτώματα να οφείλονται σε ατροφική κολπίτιδα λόγω έλλειψης οιστρογόνων ή σε διαταρραχή της κολπικής χλωρίδας.

Η ξηροδερμία μάλλον δεν σχετίζεται με το παραπάνω σύμπτωμα. Ίσως η χρήση αντισηπτικών και σαπουνιών σε συνδυασμό με το κρύο να το προκαλούν.

Τέλος, να διαπιστωθεί πως πρόκειται όντως για κλιμακτήριο και όχι θυροειδοπάθεια ή άλλη ενδοκρινική διαταρραχή.