Ο Toshisuke Kanazawa αναπολεί τη μακρά καριέρα του όταν ξαφνικά σταματά και κάνει στον ανταποκριτή του Guardian στη Χιροσίμα, Justin McCurry, μια μάλλον ασυνήθιστη ερώτηση: «Να βγάλω τώρα την μπλούζα μου;»
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακά γυμνασμένο σώμα, με μυς και έντονες φλέβες στα χέρια, αποτέλεσμα αμέτρητων ωρών στο γυμναστήριο. Μέχρι εδώ, ίσως τίποτα να μην ήταν τόσο ασυνήθιστο για έναν πρωταθλητή του bodybuilding. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που αλλάζει εντελώς την οπτική. Ο Toshisuke είναι 90 ετών.
Μάλιστα, μία ημέρα μετά τα 90ά γενέθλιά του κατέκτησε ακόμη μία μεγάλη διάκριση. Ο Ιάπωνας bodybuilder επικράτησε απέναντι σε επτά ακόμη αθλητές στην κατηγορία 85+ στο Japan Masters Bodybuilding Championships, φτάνοντας τους 19 εθνικούς τίτλους. Όπως ξεκαθαρίζει, δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑΔείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από τα 1.500 μέτρα κολύμβησης στο bodybuilding
Γεννημένος το 1936 στην επαρχία Σιμάνε, ο Kanazawa ήταν ταλαντούχος κολυμβητής και ως μαθητής διακρινόταν στα 1.500 μέτρα ελεύθερο. Ένα μυϊκό πρόβλημα, όμως, έβαλε τέλος στο όνειρό του να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο: το επαγγελματικό bodybuilding.
«Η μητέρα μου ήταν επιφυλακτική, αλλά με στήριζε. Ο πατέρας μου ήταν εντελώς αντίθετος. Πίστευε ότι οι νέοι άνδρες έπρεπε να εργάζονται», θυμάται. «Τους είπα ότι ήθελα να γίνω ο καλύτερος στην Ιαπωνία, αλλά θα χρειαζόμουν μερικά χρόνια για να το πετύχω». Ακολούθησαν πέντε χρόνια σχεδόν απόλυτης αφοσίωσης. Προπονούνταν έξι ώρες την ημέρα, έτρωγε τα απλά γεύματα που ετοίμαζε η μητέρα του και ξόδευε τα λίγα χρήματα που κέρδιζε από περιστασιακές δουλειές σε γάλα και τυρί.
Στα 24 του τήρησε αυτή την υπόσχεση, αφού κέρδισε τον τίτλο Mister Japan. Τρία χρόνια αργότερα επανέλαβε την επιτυχία, ενώ το 1967 συμμετείχε στο Mr Universe στο Μόντρεαλ, όπου αγωνίστηκε στην ίδια διοργάνωση με τον Arnold Schwarzenegger και τον νικητή Sergio Oliva, κατακτώντας την τέταρτη θέση. Μετά τα 80 του χρόνια έχει κερδίσει έξι World Masters Championships.
Τι τρώει στα 90 του
Ο Kanazawa αποδίδει τη μακροχρόνια καλή φυσική του κατάσταση στον τρόπο ζωής που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Δεν έχει καπνίσει ποτέ, δεν πίνει αλκοόλ και έχει σταματήσει να τρώει κρέας και ψάρι εδώ και πολλά χρόνια. Τα τρόφιμα που βάζει στο πιάτο του είναι εξαιρετικά λιτά: καστανό ρύζι με λίγο furikake, natto -παραδοσιακά ζυμωμένα φασόλια σόγιας- και σούπα miso, στην οποία προσθέτει δύο ωμά αυγά.
Η πρωτεΐνη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής του, αλλά και εδώ η ηλικία έχει επιβάλει τις δικές της προσαρμογές. «Παλιά έπινα έξι ροφήματα πρωτεΐνης την ημέρα, τώρα πίνω τρία. Όσο μεγαλώνω, μου είναι πιο δύσκολο να καταναλώνω τόσο πολλά υγρά», λέει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι περιλαμβάνουν οι προπονήσεις του
Αντίστοιχες προσαρμογές έχουν γίνει και στο πρόγραμμα γυμναστικής του. Έχει εγκαταλείψει τα καθίσματα με βάρη και τις πιέσεις πάγκου και πλέον προτιμά τα μηχανήματα από τα ελεύθερα βάρη. «Κάνω αυτό που είναι καλύτερο για εμένα και για το σώμα μου σε αυτή την ηλικία» παραδέχεται.
Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι προπονείται λιγότερο. Στα 90 του εξακολουθεί να γυμνάζεται δύο ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, στο γυμναστήριό του στη Χιροσίμα. Αναγνωρίζει, όμως, ότι η αποκατάσταση δεν είναι πλέον τόσο γρήγορη όσο παλαιότερα. «Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να επανέλθω μετά την προπόνηση με βάρη. Γι’ αυτό φροντίζω να ξεκουράζομαι σωστά ανάμεσα στα σετ και να κοιμάμαι περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ», εξηγεί.
Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σοβαρό πρόβλημα υγείας και υποστηρίζει ότι ο τελευταίος ιατρικός έλεγχός του έδωσε αποτελέσματα που συναντώνται συνήθως σε πολύ νεότερους ανθρώπους. Σπεύδει μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει προκύψει με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση.
Επέστρεψε μετά από ένα διάλειμμα στα 50 του
Η πορεία του Ιάπωνα bodybuilder δεν ήταν, όμως, αδιάκοπη. Έχοντας ήδη κατακτήσει δύο τίτλους Mr Japan, αποσύρθηκε από το αγωνιστικό bodybuilding στα μέσα της δεκαετίας των 30 του. Στα 50 του χρόνια, όμως, αποφάσισε να επιστρέψει. Ο λόγος ήταν η σύζυγός του, η οποία αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας.
«Η γυναίκα μου με στήριζε πάντα, αλλά ήταν συχνά άρρωστη», λέει. «Είδα πόσο είχα παραμελήσει τον εαυτό μου μετά την αποχώρησή μου και ήθελα να της δείξω ότι όλα είναι δυνατά». Επτά χρόνια αργότερα κέρδισε το πρωτάθλημα Masters. «Τότε βρισκόμουν στη σωματική μου κορύφωση», θυμάται.
«Δεν ήθελα ποτέ να αφήσω το σώμα μου να παραδοθεί»
Σχεδόν το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι άνω των 64 ετών, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 100 ετών και άνω έχει πλέον ξεπεράσει τις 100.000. Ο Kanazawa βλέπει γύρω του ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να συνεχίζουν να πετυχαίνουν εντυπωσιακά πράγματα, αλλά τον προβληματίζει η παραίτηση από δραστηριότητες που κάποτε αποτελούσαν μέρος της ζωής τους. «Οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες κάνουν απίστευτα πράγματα, αλλά ανησυχώ ότι πάρα πολλοί εγκαταλείπουν όσα έκαναν όταν ήταν νεότεροι», λέει.
Χρησιμοποιεί το ίδιο του το σώμα για να εξηγήσει τη φιλοσοφία του: «Είναι όπως όταν αρχίζουν να εξασθενούν οι μύες των ποδιών σου και απλώς το αφήνεις να συμβεί επειδή πιστεύεις ότι είναι αναπόφευκτο. Εγώ δεν ήθελα ποτέ να γίνω έτσι. Γι’ αυτό κάνω αυτό που κάνω».
Στα 90 του χρόνια, με 19 εθνικούς τίτλους και χωρίς πρόθεση να εγκαταλείψει την προπόνηση, ο Toshisuke Kanazawa συνοψίζει τον επόμενο στόχο του σε μία μόνο φράση: «Θέλω να είμαι bodybuilder μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω».
Διαβάστε επίσης
Πώς ο Ντέιβιντ Ατένμπορο έφτασε τα 100 – Οι 5 απλές συνήθειες της μακροζωίας
117 ετών έγινε η Έθελ, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο – Οι 3 συμβουλές της για μακροζωία
Τελικά, η μακροζωία είναι κληρονομική; Ίσως ναι, δείχνει νεότερη μελέτη