Η συχνή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων – όπως ψωμί βιομηχανικής παραγωγής, πίτσα, μπισκότα και γλυκίσματα – συνδέεται με αυξημένη εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας που φράζει σταδιακά τις καρωτίδες, τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Τα ευρήματα προστίθενται στις ενδείξεις ότι η ποιότητα της διατροφής παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία των αγγείων και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι καρωτίδες αποτελούν βασικές αρτηρίες που εκτείνονται στα πλάγια του λαιμού και είναι υπεύθυνες για τη διαρκή παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Η σταδιακή εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματά τους μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίζεται άμεσα με μεγαλύτερη αθηρωματική επιβάρυνση των συγκεκριμένων αγγείων.
Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Cardiology, συμμετείχαν 768 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη, τα οποία υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρωτίδων. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Τα τρόφιμα αυτά χαρακτηρίζονται συνήθως από υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, αλάτι και θερμίδες, ενώ στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
Οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων κατανάλωναν σημαντικά περισσότερα τέτοια προϊόντα καθημερινά σε σχέση με όσους βρίσκονταν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
Ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως προϋπάρχοντα νοσήματα και καθημερινές συνήθειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση παρέμενε ισχυρή: Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητα αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και ενισχύουν τη σύσταση για περιορισμό των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, στο πλαίσιο μιας πιο ισορροπημένης και ποιοτικής διατροφής.
Διαβάστε επίσης
Τι σημαίνει το πράσινο «δαχτυλίδι» γύρω από τον κρόκο του αυγού – Πόσο ανησυχητικό είναι
Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον διαιτολόγο; Ο ειδικός απαντά
Το πασίγνωστο υπερτρόφιμο «φάρμακο» για πίεση, χοληστερόλη και ιώσεις