Κλινικές που θυμίζουν ξενοδοχεία και προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές. Ιατρεία με πολύγλωσση εξυπηρέτηση από γιατρούς που μιλούν τη γλώσσα των τουριστών. Οι χτυπημένες από την κρίση χώρες του ευρωπαϊκού νότου προσπαθούν να αξιοποιήσουν τον τουρισμό σε κάθε του έκφανση, ακόμη και μέσω του ιατρικού τομέα.

Η στρατηγική είναι ξεκάθαρη. Ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πόλεις διάσημες για τα αξιοθέατά τους. Σε Ρώμη, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα, ξεφυτρώνουν πολυιατρεία και κλινικές για τους ταξιδιώτες από τις βόρειες χώρες και τις ΗΠΑ. Με πολύγλωσσους γιατρούς, λογικές έως και ελκυστικές -για τα εισοδήματα των εν λόγω τουριστών- τιμές και με υψηλής αισθητικής σχεδίαση.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το νέο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο Turó Park, που άνοιξε πριν λίγους μήνες στην πιο αριστοκρατική περιοχή της Βαρκελώνης. Το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο ISABEL LÓPEZ VILALTA + ASOCIADOS επιμελήθηκε το design του μέσα και έξω, δημιουργώντας έναν κέντρο ίασης που μοιάζει πιο πολύ με εσωτερικό ξενοδοχείου.

Απώτερος σκοπός, οι ασθενείς να νιώθουν άνετα, ενώ την ίδια ώρα να βιώνουν μια αίσθηση χαλάρωσης και αποφόρτισης σε σχέση με το άγχος που προκαλεί π.χ. ο τροχός και τα λοιπά οδοντιατρικά εργαλεία. Οδοντιατρική, Ορθοδοντική για παιδιά και ενήλικες, Γναθοπροσωπική χειρουργική, Γενική Ιατρική, Παιδιατρική, Γυναικολογία, Μολυσματικές Νόσοι, Καρδιολογία, ακόμη και Χειροπρακτική και Πλαστική Χειρουργική είναι μερικές από τις ειδικότητες που προσφέρονται.

Με στόχο τη δημιουργία ενός γαλήνιου και φιλόξενου χώρου για τους ασθενείς, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ζεστά και φυσικά. Αυτά συμπληρώνονται με υαλοπίνακες στα παράθυρα, που εισάγουν φυσικό φως και φωτίζουν ολόκληρο τον χώρο, παρέχοντας ταυτόχρονα ιδιωτικότητα στις αίθουσες θεραπείας. Όλα τα άλλα εσωτερικά χωρίσματα είναι καλυμμένα με καθρέφτες και γυαλί. Αυτά δημιουργούν ένα οπτικό εφέ που μαζί με τη λαμπερή οροφή συνθέτουν ένα ευρύχωρο και φωτεινό εσωτερικό που αποπνέει ασφάλεια. Στο κέντρο του ιατρείου βρίσκεται η αίθουσα αναμονής, που περιβάλλεται από δωμάτια θεραπείας, ακτινολογικό εργαστήριο, οδοντιατρείο και χώρους αποστείρωσης, όλα με το άγγιγμα του εκλεπτυσμένου design.

Στις φωτογραφίες, πάνω η αίθουσα αναμονής και κάτω το οδοντιατρείο όπου τα μάρμαρα των πατωμάτων μιμούνται την επιφάνεια των δοντιών, ενώ η οροφή θυμίζει το υλικό της λευκής πορσελάνης