Το νερό ασκεί διαχρονικά μια ακαταμάχητη γοητεία σε μικρούς και μεγάλους. Για πολλούς, είναι συνυφασμένο με το καλοκαίρι, ενώ για άλλους αποτελεί μια «συντροφιά» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αρκετοί είναι κι εκείνοι που το αποζητούν στις δύσκολες στιγμές, όταν θέλουν να ηρεμήσουν και να σκεφτούν. Έχει τεκμηριωθεί, άλλωστε, επιστημονικά ότι τα υγρά περιβάλλοντα συμβάλλουν στην ψυχική υγεία και επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεση.

Τα παιδιά δεν εξαιρούνται από την ωφέλιμη επίδραση του νερού. Είτε πλατσουρίζουν, είτε εξερευνούν το βυθό, είτε απλώς παρατηρούν την κίνηση του νερού, είναι βέβαιο ότι ελκύονται από τα υγρά περιβάλλοντα. Κι όμως, αυτή η διασκεδαστική και ωφέλιμη δραστηριότητα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια δυσάρεστη εμπειρία: Οι πνιγμοί αποτελούν μια από τις κυρίαρχες αιτίες θανάτου από ατύχημα μεταξύ των παιδιών.

Μια δεξιότητα που σώζει ζωές

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), ο δρόμος για τη μείωση των τραγικών αριθμών θανατηφόρων ατυχημάτων στο νερό είναι ξεκάθαρος: Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να κολυμπούν από πολύ μικρή ηλικία.

Η κολύμβηση, άλλωστε, αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές προπονήσεις για όλο το σώμα. «Χτίζει» τη δύναμη, τον συντονισμό και την αντοχή, χωρίς παράλληλα να καταπονεί υπερβολικά τις αναπτυσσόμενες αρθρώσεις. Πέρα από τα σωματικά πλεονεκτήματα, όμως, τα μαθήματα κολύμβησης βοηθούν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας, της ανθεκτικότητας και της αυτοεκτίμησης. Κάθε νέα δεξιότητα που κατακτάται στο νερό ενισχύει την αίσθηση της επίτευξης και της ικανότητας.

Για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ειδικότερα, η κολύμβηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Τα παιδιά με αυτισμό -που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων και πνιγμού- μπορούν να αποκτήσουν κρίσιμες δεξιότητες ασφαλείας μέσω προσαρμοσμένης διδασκαλίας κολύμβησης. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μαθήματα βελτιώνουν επίσης τον κινητικό συντονισμό, μειώνουν το άγχος και ενισχύουν τη συγκέντρωση. Για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, επιπροσθέτως, η κολύμβηση μπορεί να αποτελέσει μια εποικοδομητική διέξοδο εκτόνωσης της υπερβολικής ενέργειας και μια ώθηση για περισσότερη συγκέντρωση και πειθαρχία.

Επιπλέον, η επαφή με το νερό εξάπτει φυσικά την περιέργεια των παιδιών, βοηθώντας τη να διοχετευτεί σε ένα ασφαλές, δομημένο περιβάλλον, όπου τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με το νερό με σεβασμό και αυτοπεποίθηση. Όταν συνδυάζονται με άλλα μέτρα ασφαλείας -όπως η περίφραξη της πισίνας, η στενή επίβλεψη και η χρήση βοηθημάτων ώστε τα παιδιά να επιπλέουν- τα μαθήματα κολύμβησης λειτουργούν ως ένας ισχυρός σύμμαχος προστασίας. Ακόμη και οι βασικές δεξιότητες ασφάλειας στο νερό μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη σωτηρία της ζωής: Τα μικρά παιδιά που γνωρίζουν πώς να επιπλέουν, να φτάνουν στα τοιχώματα της πισίνας ή να γυρίζουν πίσω για να σωθούν είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένα για να επιβιώσουν από απροσδόκητες πτώσεις στο νερό.

Ξεκινώντας νωρίς: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά πλέον μαθήματα κολύμβησης για όλα τα παιδιά ήδη από την ηλικία του 1 έτους. Αν και πρώιμα, αυτά τα μαθήματα βοηθούν τα μωρά και τα νήπια να νιώσουν άνετα στο νερό και να αρχίσουν να εκπαιδεύονται σε θεμελιώδεις δεξιότητες, όπως ο έλεγχος της αναπνοής, η επίπλευση και η ασφαλής είσοδος στο νερό.

Μια πιο επίσημη και ανεξάρτητη μορφή διδασκαλίας της κολύμβησης αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 4 ετών, όταν τα παιδιά είναι αναπτυξιακά έτοιμα να μάθουν πιο προηγμένες τεχνικές. Ανεξάρτητα από την ηλικία, ο στόχος παραμένει ίδιος: Να εξοπλιστούν τα παιδιά με τις κατάλληλες δεξιότητες και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, ώστε να απολαμβάνουν το νερό με ασφάλεια.

Κάτι περισσότερο από μια απλή δραστηριότητα

Η κολύμβηση, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά αναδεικνύεται σε μια βασική δεξιότητα ζωής. Τα οφέλη της εκτείνονται πολύ πέρα από τα υδάτινα περιβάλλοντα, οικοδομώντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της ικανότητας και ενδυναμώνοντας τα παιδιά σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Ίσως, τελικά, να αποτελεί το πρώτο, πολύτιμο βήμα ώστε να εξερευνήσουν τον κόσμο με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης

«Νομίζουν ότι ξέρουν κολύμπι»: Οι έφηβοι πνίγονται γιατί νιώθουν άτρωτοι – 5 συμβουλές για τους γονείς

H απόλυτη καλοκαιρινή άσκηση που βελτιώνει την αντοχή και οδηγεί σε απώλεια βάρους

Κολύμπι ή τρέξιμο: Ποτέ καίμε περισσότερες θερμίδες σε 30′