Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους συνηθέστερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ευτυχώς, η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν καταλυτικό ρόλο στη ρύθμισή της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα.

Ποια τρόφιμα ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της LDL («κακής») και της ολικής χοληστερόλης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Κορεσμένα λιπαρά: Εντοπίζονται κυρίως σε κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυριά υψηλών λιπαρών), καθώς και στην πέτσα του κοτόπουλου.
  • Trans λιπαρά: Υπάρχουν σε επεξεργασμένα προϊόντα, όπως διάφορα γλυκά, σφολιατοειδή, μπισκότα, τηγανητά και έτοιμα fast food.
  • Επεξεργασμένα κρέατα: Τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα σαλάμια και τα λουκάνικα περιέχουν κορεσμένα και trans λιπαρά, που αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερόλη;

Υπάρχουν ορισμένες διατροφικές επιλογές που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης:

1) Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες:

  • Βρώμη και πίτουρο βρώμης: Περιέχουν β-γλυκάνες, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερόλη.
  • Φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, φράουλες και δαμάσκηνα περιέχουν διαλυτές ίνες που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
  • Όσπρια: Ρεβίθια, φακές και φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

2) Υγιεινά λιπαρά:

  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος): Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
  • Ξηροί καρποί: Ιδιαίτερα τα καρύδια και τα αμύγδαλα προσφέρουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
  • Ελαιόλαδο και αβοκάντο: Προσφέρουν σημαντική καρδιαγγειακή προστασία.
  • Λιναρόσπορος και σπόροι chia: Πλούσιοι σε ω-3 και φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης

3) Φυτικές στερόλες και στανόλες:

Η καθημερινή πρόσληψη 1,5–3 γραμμαρίων φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 7–10%. Βρίσκονται κυρίως σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως σε συγκεκριμένες μαργαρίνες, γάλα ή γιαούρτι.

Συνολικά, φαίνεται ότι στη ρύθμιση της χοληστερόλης, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης

Φτάνει με τη μέτρηση χοληστερόλης, λένε οι ειδικοί – Ποιοι είναι οι νέοι δείκτες αίματος που πρέπει να μετράμε

Το πασίγνωστο φάρμακο που μειώνει χοληστερόλη και φλεγμονή – Έχει και αντικαρκινική δράση

Ο καρπός-ήρωας της καρδιάς: Ρυθμίζει χοληστερόλη και τριγλυκερίδια