Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τα φαγοπότια και τους διατροφικούς πειρασμούς, έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών της χοληστερόλης στην πλειονότητα των ανθρώπων, όπως επιβεβαιώνει μελέτη που έγινε στη Δανία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Atherosclerosis, ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, με επικεφαλής την Δρ. Anne Langsted, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας 20 έως 100 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης μόλις τελειώνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι αυξημένα κατά 15% ως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι, υπάρχουν πιθανότητες τόσο η ολική όσο και η «κακή» (LDL) χοληστερόλη, να είναι εξαπλάσιες μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την Δρ. Langsted, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα γιορτινά εδέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το κλινικό δείγμα της μελέτης, οι εννέα στους δέκα, είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μετά τα Χριστούγεννα.

«Γι’ αυτό, η περίοδος μέσα ή μετά τις γιορτές», όπως λένε οι Δανοί επιστήμονες, «δεν είναι αντιπροσωπευτική για να κάνει κάποιος εξέταση αίματος».

Και φυσικά υπενθυμίζουν ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, πρέπει να προσέχουν καθώς η υπερχοληστερολαιμία αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ