Οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 είναι ήδη σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι ρυθμιστικοί φορείς ανά τον κόσμο δίνουν ο ένας μετά τον άλλον το «πράσινο» φως στο εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι το εμβόλιο από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια. Μάλιστα σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Anaesthesia αναδεικνύονται τρεις παράμετροι που θα πρέπει να εκπληρώνουν τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 προκειμένου το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού να πετύχει σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο καθηγητής Σερ Jeremy Farrar και ο καθηγητής Tim Cook διακεκριμένοι επιστήμονες στη Βρετανία και μέλη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας τους, υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα πρέπει να: εμποδίζουν τη λοίμωξη από το να εδραιωθεί στον οργανισμό του ατόμου, να εμποδίζουν την εξέλιξη της λοίμωξης και να προλαμβάνουν ευθύς εξ αρχής  τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από άτομο σε άτομο.

«Κατά πόσο αυτοί οι τρεις στόχοι θα εκπληρωθούν από την πρώτη γενιά των εμβολίων δεν είναι δυνατόν να το γνωρίζουμε, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο καθηγητής Farrar, διευθυντής του Wellcome Trust.

Και ο Δρ Cook, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ συμπληρώνει ότι «η πρόληψη της μετάδοσης είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την αλλαγή της πορείας της πανδημίας. Είναι πιθανόν τα πρώτης γενιάς εμβόλια, να είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και της ανάγκης για νοσηλείας και λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της πρόληψης της μετάδοσης. Τόσο όσα έχουν καταστεί γνωστά από τις κλινικές μελέτες για την έγκρισή τους όσο και όσα προκύψουν από τις μελέτες επιτήρησης κατά την εφαρμογή τους στην κοινότητα θα δώσουν την ευκαιρία για να γίνουν βελτιώσεις και τα δεύτερης και τρίτης γενιάς πια εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα στα τέλη του 2021 και έπειτα, να επιτυγχάνουν και αυτόν τον στόχο».

Οι δύο επιστήμονες τονίζει επίσης τη σημασία της προτεραιοποίησης σε ότι αφορά την χορήγηση του εμβολίου, ώστε να επωφεληθούν πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. «Ο εμβολιασμός παγκόσμια και όχι εθνική αναγκαιότητα. Πρωτοβουλίες όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της COVAX επικεντρώνονται στην πρόσβαση όλων εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι σε όλες τις χώρες και μάλιστα ταυτόχρονα. Ο μαζικός εμβολιασμός σε μια ή μερικές χώρες χωρίς το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα δεν θα προσφέρει τηνν προστασία που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα» γράφουν.

Ακόμα κάνουν αναφορά και στο άλλο καυτό θέμα των ημερών, τι γίνεται με όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν; «Θα είναι απαραίτητο ένα “διαβατήριο” εμβολιασμού για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους πριν χρειαστούν ιατρική φροντίδα, ή για όσους θέλουν να εργαστούν στο υγειονομικό τομέα ή τις κοινωνικές υπηρεσίες, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να συμμετάσχουν σε διεθνείς δραστηριότητες όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Από τη μια τα ερωτήματα αυτά είναι καίριας σημασίας, από την άλλη αγγίζουν το δικαίωμα του ατόμου να επιλέγει για τον εαυτό του και της συλλογικής υπευθυνότητας. Τι θα πρέπει να θυσιάσει κάποιος που δεν θέλει να εμβολιαστεί; Πως θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την συμμόρφωση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και πως η άρνηση να κάνει κανείς το εμβόλιο θα του στερήσει την παρουσία του στον δημόσιο χώρο;», σημειώνουν οι καθηγητές Farrar και Cook.

Και ξεκαθαρίζουν ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια και ότι ο SARS-CoV-2 δεν πρόκειται να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο καθώς θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες ώστε να επιβιώνει. «Αλλά τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια αναμφισβήτητα θα αλλάξουν την πορεία της πανδημίας και θα μας βοηθήσουν να επανέλθουμε στην προ-COVID-19 εποχή», τονίζουν.

Διαβάστε επίσης: 

Κικίλιας: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό – Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας

ΗΠΑ: Ακόμα κι αν εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού, οι θάνατοι θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 60%

Εμβολιασμός: Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τον πόνο της ένεσης

Έρευνα Οικονομικού Πανεπιστημίου: To 42% των Ελλήνων θέλει να εμβολιαστεί