Στα 7 δις ευρώ «σκαρφάλωσε» η φαρμακευτική δαπάνη πέρυσι, με τη δημόσια χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 2,8 δις ευρώ. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι είναι λάθος να συγχέονται οι επενδύσεις του φαρμακευτικού κλάδου με τα προβλήματα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν μπορούν οι επενδύσεις να χρησιμοποιούνται ως μέσο ενίσχυσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Για παράδειγμα, όπως είπε, το επενδυτικό clawback, μια σημαντική δυνατότητα, καταρχάς δεν αφορά σε όλες τις εταιρείες και επίσης «είναι ένα μικρό χρηματοδοτικό εργαλείο συγκριτικά με το ύψος των επιστροφών».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ο τομέας των κλινικών μελετών χρειάζεται ενίσχυση, μέσω τόνωσης των κινήτρων που δίνονται.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, μια διαδικασία που συμβαίνει κάθε 30 με 40 χρόνια. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στα θέματα του φαρμακευτικού κλάδου, τη στιγμή που η Ευρώπη πλήττεται έντονα, πρωτίστως από τις ΗΠΑ αλλά πλέον και από την Κίνα στο πεδίο έρευνας και ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες θα επηρεαστούν αρνητικά από την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή δεν είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για έρευνα και ανάπτυξη.