Με έρημο που έχει αρχίσει να «πρασινίζει» παρομοίασε τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα ο Ιωάννης Μπολέτης, Πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας του ΕΚΠΑ. Πριν τρία χρόνια, η αναλογία στην Ελλάδα ήταν 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 22,5 ανά εκατομμύριο. Σήμερα, βρισκόμαστε στους 8,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σημαντική βελτίωση που, όμως, απέχει από την κατάσταση σε Ευρώπη και διεθνώς,

Εντούτοις, το πρόβλημα δεν είναι περιορίζεται στην έλλειψη δωρητών αλλά περιλαμβάνει και την ποιότητα των μεταμοσχευτικών κέντρων, τα αποτελέσματά τους, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη ρύθμιση του συστήματος. «Τον Μάρτιο πριν τις εκλογές, πάνω από το 80% των ελλειμάτων στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων καλύφθηκαν από τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Μπολέτης, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται διοικητικές και πολιτικές πράξεις για πολλές και ποιοτικές μεταμοσχεύσεις για να πείσεις τον ελληνικό λαό να γίνουν δωρητές».

Ο κ. Μπολέτης αναφέρθηκε και στο θετικό αποτύπωμα από την αύξηση στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) από το Υπουργείο Υγείας, με τη μεταμόσχευση νεφρού από 9.000€ σε 45.000€.

Κενά στην ιατρική εκπαίδευση

Τα κενά στην εκπαίδευση των ιατρικών σχολών της χώρας σε σχέση με τη μεταμόσχευση επεσήμανε ο κ. Μπολέτης, η οποία δεν είναι κατά το επιθυμητό επισταμένη και ολοκληρωμένη, «Σαν ίδρυμα Ωνάση κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την εκπαίδευση» δήλωσε για τα επιμορφωτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο καρδιοχειρουργικό κέντρο, όπου το 2020 ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα και θα ακολουθήσουν μεταμοσχεύσεις και άλλων οργάνων τέλος του τρέχοντος έτους ή αρχές του 2025.

«Χρειαζόμαστε πιο καλή εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας» τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, υπογράμμισε, για την οποία  είχε γίνει σημαντική προετοιμασία παλιότερα αλλά δεν ολοκληρώθηκε νομοθετικά. Είναι σημαντικό να επανέλθει στη συζήτηση η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την εκπαίδευση μέσω πανεπιστημίων, ιατρικών σχολών αλλά και επιστημονικών και φαρμακευτικών εταιρειών, «να μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση ιατρικές εταιρείες με μικρή συμμετοχή του υπουργείου». Χρειάζεται να τεθούν κανόνες που θα διευκολύνουν τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση χωρίς περιττά εμπόδια.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπλέτσας: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να βγάλει τον γιατρό από τη μέση»

Ταβερναράκης: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και ανταγωνιστικός παίκτης στη βιοτεχνολογία – Η συμβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων