Αν όλες οι πωλήσεις επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων έως το 2040 στις ΗΠΑ αφορούσαν οχήματα μηδενικών εκπομπών, και με προϋπόθεση ότι η τροφοδότηση του δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας γινόταν με καθαρή ενέργεια (παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές), θα μπορούσαν να αποφευχθούν περί τα 2,8 εκατομμύρια κρίσεις παιδικού άσθματος ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ALA). Παράλληλα, χάρη στην πιο καθαρή ατμόσφαιρα θα αποτρέπονταν 508 βρεφικοί θάνατοι τον χρόνο.

Η μελέτη έδειξε επιπλέον ότι η στροφή του συνόλου των Αμερικανών στην καθαρή ενέργεια θα ωφελούσε τα παιδιά με:

  • 2,7 εκατ. λιγότερες περιπτώσεις ασθενειών του ανώτερου αναπνευστικού ετησίως
  • περίπου 1,9 εκατ. λιγότερα περιστατικά νοσημάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • 147.000 λιγότερα περιστατικά βρογχίτιδας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση σήμερα βλάπτει την υγεία και την ευημερία των παιδιών, και ο τομέας των μεταφορών είναι η κύρια πηγή της», δήλωσε ο πρόεδρος της ALA, Harold Wimmer και πρόσθεσε ότι «οι εκπομπές των οχημάτων είναι επίσης η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης από τον άνθρακα σε εθνικό επίπεδο, η οποία οδηγεί στην κλιματική αλλαγή και στις σχετικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία».

Η κλιματική αλλαγή, εξήγησε, φαινόμενο που αποδίδεται εν πολλοίς στα ορυκτά καύσιμα, έχει τις δικές της επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, οι οποίες προστίθενται στις άμεσες βλάβες από τα καυσαέρια στους πνεύμονες των νέων.

Photo: Shuttterstock

«Όπως θα έχουν παρατηρήσει οικογένειες σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες, η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πλημμύρες, τα αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα, καθώς και τη ζέστη και την ξηρασία, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών“, δήλωσε ο Wimmer σε σχετικό δελτίο τύπου.

«Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι συνέπειές της εντείνονται, οι κίνδυνοι για την υγεία και το μέλλον των παιδιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται» πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία εργάζεται σκληρά για να προωθήσει λύσεις για τη μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς εκπομπές ρύπων».

Η πρόσφατη έκθεση υπολόγισε τον αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών εάν όλα τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ είναι μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2035, και μέχρι το 2040 για τα φορτηγά, με ταυτόχρονη μετάβαση του ηλεκτρικού δικτύου σε καθεστώς καθαρής ενέργειας έως το 2035.

Σύμφωνα με την έκθεση της ALA “State of the Air” (Κατάσταση της Ατμόσφαιρας) του 2023, πάνω από 27 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι στις ΗΠΑ διαμένουν σήμερα σε κάποια κομητεία με επικίνδυνα επίπεδα για τουλάχιστον έναν ατμοσφαιρικό ρύπο. Παιδιά από φτωχές ή/και μειονοτικές οικογένειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζουν υπό αυτές τις ανθυγιεινές συνθήκες, μεταξύ των οποίων 1,7 εκατομμύρια παιδιά με άσθμα, ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της μολυσμένης ατμόσφαιρας στην υγεία.

Σχετικά με το ζήτημα στην Ευρώπη, τον Φεβρουάριο του 2023 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για τα καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική μελέτη: Τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων κάνουν κακό σε καρδιά και αγγεία

Άσθμα: Ο παράγοντας που αφορά τη μητέρα και αυξάνει τον κίνδυνο για το παιδί

Άσθμα: Πότε η θεραπεία του συνιστά απειλή για το βάρος