Ακόμη και μακροχρόνιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών για την υγεία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Journalist’s Resource, οι αρνητικές συνέπειες συνδέονται με διαταραχές της ψυχικής υγείας, θάνατο από καρδιακές παθήσεις, ανάσχεση της ανάπτυξης στα παιδιά, τη στιγμή που ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους είτε βρίσκονται κοντά σε κάποια πυρκαγιά, είτε όχι.

Όπως επισημαίνουν οι έρευνες, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία μπορεί να είναι:

– Άμεσες συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων τραυματισμών, ακόμη και του θανάτου, που προκύπτουν από τα εγκαύματα και την εισπνοή καπνού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

– Έμμεσες μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του ψυχικού στρες που προκύπτει από τις οικονομικές απώλειες, τα θύματα και τις αναγκαστικές εκκενώσεις.

Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να αυξήσει την ευαισθησία σε αναπνευστικές λοιμώξεις και να προκαλέσει βλάβες σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, οδηγώντας μέχρι και σε κυτταρικό θάνατο.

Ο καπνός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο. Τον Ιούνιο μάλιστα, Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, εξέδωσε οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα οξέα συμπτώματα και ενδείξεις της έκθεσης στον καπνό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση σε πυρκαγιές συνδέεται με μικρότερο ύψος στα παιδιά, ιδίως όταν οι μητέρες εκτέθηκαν στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις του καπνού των πυρκαγιών στην αναπνευστική υγεία των εγκύων.

Σημειώνεται, δε, ότι η εποχή των πυρκαγιών έχει επιμηκυνθεί. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι τα όλο και μεγαλύτερα ξηρά καλοκαίρια, η ζεστή άνοιξη αλλά και το ξηρό έδαφος και η βλάστηση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καρκίνος γαστρεντερικού: Ο παράγοντας που εκτοξεύει τον κίνδυνο – Οι επικίνδυνες ηλικίες

Παιδικά παιχνίδια: Οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν – Οι νέες συστάσεις για την ασφάλεια των παιδιών