Οι ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας βιώθηκαν έντονα από τους νέους που, στο πλαίσιο της κοινωνικής απομόνωσης και των κλειστών σχολείων, βρέθηκαν αποκομμένοι από φίλους και σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την ανασκόπηση 29 μελετών από όλο τον κόσμο για το διάστημα Ιανουαρίου 2020-Μαρτίου 2021 για 89.000 σχεδόν παιδιά και εφήβους, ένας στους τέσσερις υποφέρει από κατάθλιψη και ένας στους πέντε παλεύει με το άγχος. 

«Η ψυχική υγεία και ευημερία των νέων αποτελεί σημαντικό λόγο για τη διατήρηση των ανοιχτών σχολείων», σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Sheri Madigan, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά και εξηγεί πως το γνώριμο περιβάλλον και η δια ζώσης διδασκαλία λειτουργούν ως μια ρουτίνα που επιτρέπει στα παιδιά νιώσουν ηρεμία και ευφορία.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης που δημοσιεύονται στο JAMA Pediatrics, έδειξαν επιπλέον ότι οι ψυχολογικές δοκιμασίες ήταν εντονότερες για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, με τα κορίτσια να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συνολικά. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη της πανδημίας πολλαπλασίαζε το ψυχικό φορτίο των νέων.

Ο ερχομός του τέταρτου επιδημικού κύματος ενδεχομένως να συνοδευτεί από περιοριστικά μέτρα αντίστοιχα των προηγούμενων περιόδων συναγερμού, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών σχολείων. «Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ένα σχέδιο ανάκαμψης της ψυχικής υγείας των νέων που θα ευαισθητοποιεί για τις ψυχικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους και θα αυξήσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη νεολαία», αναφέρει η Δρ Madigan.

300% περισσότερες νοσηλείες για διατροφικές διαταραχές

Στοιχεία από νοσοκομείο των ΗΠΑ αντανακλά το έντονο ψυχικό αποτύπωμα της πανδημίας στους νέους. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Zucker Hillside στη Νέα Υόρκη δέχτηκε τον τελευταίο χρόνο αυξημένα κατά 50% έκτακτα περιστατικά εφήβων με αυτοκτονικές τάσεις και 300% περισσότερες νέες εισαγωγές εφήβων με διατροφικές διαταραχέςσύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ψυχιατρικής πτέρυγας Παίδων και Εφήβων του νοσοκομείου, Δρ Victor Victor Fornari.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η απομάκρυνση απ’ το κοινωνικό δίκτυο του σχολείου και το πρωτόγνωρο καθεστώς τηλεκπαίδευσης αποτέλεσαν σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες για τα παιδιά. Ωστόσο η σκιά της πανδημίας εκτείνεται σε όλους.

«Αν και η μελέτη αφορά το αντίκτυπο στους νέους, δεν γίνεται να το αποκόψουμε από το περικείμενο. Οι γονείς βιώνουν εξίσου έντονο στρες, με τις ανησυχίες να εγείρουν κυρίως οικονομικά ζητήματα όπως η ανασφάλεια για την εργασία, το σπίτι, τη διατροφή και και το εισόδημα, και συνέπεια αυτών την έκρηξη περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύμα συχνά τα παιδιά», εξηγεί ο Δρ Fornari, για τον οποίο το φως στο τούνελ της πανδημίας είναι ακόμη μακριά εξαιτίας της απρόβλεπτης φύσης του νέου κορωνοϊού με τις συνεχείς παραλλαγές και μεταλλάξεις, οπότε κρίνεται αναγκαίο να οπλιστούμε με αντοχή για να τηρήσουμε με συνέπεια τα μέτρα προστασίας.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Απειλούμαστε με πανδημία ενδοοικογενειακής βίας;

Ανορεξία – Βουλιμία: Οι διατροφικές διαταραχές που απογειώθηκαν στην πανδημία

Κορωνοϊός: Πέντε τρόποι να φρενάρετε το άγχος που προκαλεί