Ερευνητές από την Κλινική του Cleveland εντόπισαν ένα υποπροϊόν που παράγεται στο έντερο, τον μεταβολίτη PAG (phenylacetylglutamine), ο οποίος συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cell.

Η φαινυλαλανίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φυτικών και ζωικών πηγών πρωτεΐνης όπως το κρέας, τα φασόλια και η σόγια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Stanley Hazen, διευθυντή του Τμήματος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών, βρήκαν, λοιπόν, ότι όταν η φαινυλαλανίνη διασπάται από τα μικρόβια του εντέρου, παράγει τον PAG που εμφανίζεται στο αίμα και συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις.

«Κατά την προηγούμενη δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των δεδομένων που υπεδείκνυαν ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει κάποιο ρόλο στην υγεία και ειδικότερα ότι σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις. Διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα του PAG στο αίμα συμβάλλουν με διάφορους τρόπους στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», εξηγεί ο Δρ. Hazen.

Η ανάλυση δειγμάτων από περισσότερους από 5.000 ασθενείς σε περίοδο τριών ετών αποκάλυψε ότι τα αυξημένα επίπεδα PAGIn μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι άνθρωποι θα βίωναν στη συνέχεια καρδιακά περιστατικά όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και διαβήτη τύπου 2 (ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις). Την ίδια στιγμή, μελέτες με ζωικά μοντέλα και μεταμοσχευμένο μικροβίωμα υποδεικνύουν ότι το PAG που παράγεται στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν, επιπλέον, πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια και απομονωμένα αιμοπετάλια από δείγματα ασθενών, προκειμένου να καταλάβουν πώς το PAG επηρεάζει τις κυτταρικές διαδικασίες. Στη συνέχεια ανέλυσαν ζωικά μοντέλα με αρτηριακό τραυματισμό για να δουν πώς οι κυτταρικές αλλαγές που προκαλούνται από το PAG εκδηλώνονται στην ασθένεια. Ο Δρ. Hazen και η ομάδα του διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το PAG ενίσχυε την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο θρόμβωσης, πράγμα το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες θρόμβων στο αίμα, σημαντική αιτία αρνητικών καρδιακών περιστατικών.

«Αυτή η ανακάλυψη μας ενδιέφερε πολύ επειδή βρήκαμε ότι το PAG δεσμεύεται από τους ίδιους υποδοχείς με τους β- αναστολείς, φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων», σημείωσε ο Δρ. Hazen.

Η χορήγηση β-αναστολέων στα ζωικά μοντέλα με αυξημένο PAG αποδείχθηκε πως ανέτρεπε τα καρδιαγγειακά προβλήματα που προκαλούνται από το PAG. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων ή φάρμακα που μπλοκάρουν τη σηματοδότητση των υποδοχέων του PAG μειωνόταν σημαντικά η δραστηριότητα των θρόμβων.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι κάποια από τα οφέλη των β-αναστολέων μπορούν να αποδοθούν στην πρόληψη της δραστηριότητας που σχετίζεται με το PAG. Οι β-αναστολείς έχουν μελετηθεί εκτενώς και συνταγογραφούνται σε καρδιακούς ασθενείς, αλλά, σύμφωνα με τα όσα μπορούμε να γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτός ο μηχανισμός υποδεικνύεται σαν μια εξήγηση για κάποια από τα πλεονεκτήματά τους», καταλήγουν οι ειδικοί.