Προηγούμενες επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία, μέχρι τώρα, όμως, δεν ήταν σαφής ο τρόπος με τον οποίο η άσκηση αυτή επιφέρει τις αποτελέσματά της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τώρα, λοιπόν, μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (BUSM) που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, υποστηρίζει ότι η γιόγκα μπορεί να αυξήσει βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενώ ένα μάθημα γιόγκα την εβδομάδα μπορεί να διατηρήσει αυξημένο το GABA, το οποίο δυνητικά μετριάζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το GABA είναι ένα αμινοξύ που λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σχετίζεται με τα μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, λοιπόν, 30 ασθενείς με κλινική κατάθλιψη χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, οι οποίες έκαναν lyengar γιόγκα και συντονισμένη αναπνοή, με μόνη διαφορά τον αριθμό των 90λεπτων μαθημάτων γιόγκα και των ατομικών ασκήσεων στο σπίτι, ανάλογα με την ομάδα που συμμετείχε κάθε άτομο.

Για διάστημα τριών μηνών, η πρώτη ομάδα έκανε τρία μαθήματα γιόγκα την εβδομάδα, ενώ η δεύτερη έκανε δύο. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πριν το πρώτο και μετά το τελευταίο μάθημα, ενώ ολοκλήρωσαν επίσης και μια βαθμολόγηση της κλινικής κατάθλιψης για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων τους.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης μετά το πέρας των τριών μηνών. Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση της μαγνητικής τομογραφίας έδειξε ότι τα επίπεδα του GABA μετά τους τρεις μήνες γιόγκα ήταν αυξημένα για σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά το τελευταίο μάθημα γιόγκα, ωστόσο η αύξηση δεν ήταν πλέον παρούσα μετά τις οκτώ ημέρες.

«Η μελέτη υποδεικνύει ότι η σχετική αύξηση των επιπέδων του GABA μετά το μάθημα γιόγκα είναι περιορισμένη χρονικά, όπως περίπου συμβαίνει και με τις φαρμακευτικές αγωγές. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα μάθημα γιόγκα την εβδομάδα μπορεί να διατηρήσει τα αυξημένα επίπεδα του GABA», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο BUSM και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Chris Streeter.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιου είδους στοιχειοθετημένα δεδομένα μπορεί να αποδειχθούν επωφελή ώστε περισσότερα άτομα να πειστούν να δοκιμάσουν τη γιόγκα ως στρατηγική βελτίωσης της υγείας και της σωματικής τους κατάστασης.

«Η μελέτη αυτή αντλεί τη δυναμική της από το γεγονός ότι συνδυάζει την παρέμβαση της γιόγκα με την απεικόνιση εγκεφάλου, παρέχοντας σημαντικές νευροβιολογικές οπτικές στο πώς η γιόγκα μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους. Διαπιστώσαμε ότι ένα σημαντικό νευροχημικό στοιχείο, το GABA, το οποίο σχετίζεται με τη διάθεση, το άγχος και τον ύπνο, αυξάνεται σημαντικά σε συνάρτηση με την παρέμβαση της γιόγκα», καταλήγει η Δρ. Marisa Silveri, νευροεπιστήμονας και επίσης συγγραφέας της μελέτης.