Η διακοπή του καπνίσματος τέσσερις εβδομάδες πριν από μια χειρουργική επέμβαση μειώνει σημαντικά τους κινδύνους μετεγχειρητικών επιπλοκών επειδή βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ οι ήσσονος σημασίας επεμβάσεις σε καπνιστές θα πρέπει να προγραμματίζονται αργότερα ώστε να έχουν τον χρόνο να κόψουν τον κάπνισμα, επομένως και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της επέμβασης όπως η επούλωση του τραύματος και η καρδιακή λειτουργία.

Η έρευνα του ΠΟΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Newcastle της Αυστραλίας και την Παγκόσμια Ένωση Εταιριών Αναισθησιολόγων διαπίστωσε ότι για κάθε πρόσθετη εβδομάδα χωρίς τσιγάρο πέραν των τεσσάρων εβδομάδων βελτιωνόταν κατά 19% η κατάσταση της υγείας.

«Η έρευνα παρέχει στοιχεία ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την αναβολή μικροεπεμβάσεων ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα», εξηγεί ο Δρ. Vinayak Prasad επικεφαλής της Αντικαπνιστικής Μονάδας του ΠΟΥ.

Η έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα των τσιγάρων μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η βλάβη στους πνεύμονες από το κάπνισμα καθιστούσε πιο δύσκολη την δίοδο του αέρα και αυτός ο παράγοντας θα μπορούσε να καθυστερήσει την επούλωση εξαιτίας της διαταραχής που προκαλούσε στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα ακόμη και το κάπνισμα ενός τσιγάρου μειώνει την ικανότητα μεταφοράς θρεπτικών ουσιών απαραίτητων για την επούλωση μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

Ο ΠΟΥ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να διαμορφώσουν προγράμματα και εκπαιδευτικές καμπάνιες στα συστήματα υγείας για να προάγουν την ενημέρωση και να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην διακοπή του καπνίσματος.