Η ψιλοκυβίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε ορισμένα μανιτάρια, που χαρακτηρίζονται ως «μαγικά» έχει ήδη αναδειχθεί ως πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Πόσο, όμως, θα μπορούσε να ευνοήσει και ασθενείς με νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η νόσος Πάρκινσον; Οι συγκεκριμένοι ασθενείς, εκτός από τα κινητικά τους συμπτώματα, εμφανίζουν και διαταραχές της διάθεσης, χωρίς να ανταποκρίνονται καλά στα αντικαταθλιπιτκά φάρμακα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) θέλησαν να το διαπιστώσουν, καταλήγοντας σε εκπληκτικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι το φάρμακο όχι μόνο ήταν καλά ανεκτό από τους συμμετέχοντες, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, αλλά οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στη διάθεση, τη νόηση και την κινητική λειτουργία, οι οποίες διήρκεσαν για εβδομάδες μετά την απομάκρυνση του φαρμάκου από τον οργανισμό τους.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά που ένα ψυχεδελικό φάρμακο δοκιμάζεται σε ασθενείς με οποιαδήποτε νευροεκφυλιστική ασθένεια. «Αν και βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια αυτής της εργασίας, αυτή η πρώτη μας μελέτη ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας του άρθρου, Δρ. Ellen Bradley, MD, επίκουρη καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια του Μεταφραστικού Προγράμματος Ψυχεδελικής Έρευνας (TrPR) του UCSF.

«Πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά τα συμπτώματα της διάθεσης στη νόσο Πάρκινσον συνδέονται με ταχύτερη σωματική έκπτωση», δήλωσε η ίδια. «Στην πραγματικότητα αποτελούν ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής των ασθενών με νόσο Πάρκινσον από ό,τι τα κινητικά συμπτώματα» συμπλήρωσε.

Ο ρόλος των αρνητικών συμπτωμάτων

Για τη νόσο Πάρκινσον, μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτες κινήσεις που οφείλονται σε μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για την επιβράδυνση της εξέλιξης ή την αναστροφή της ίδιας της νόσου. Η λεβοντόπα είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αν και στα συνήθη πρώιμα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται το τρέμουλο και το σύρσιμο των ποδιών, η Δρ. Bradley σημειώνει ότι το άγχος και η κατάθλιψη σε ασθενείς χωρίς ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων συχνά προηγούνται της εμφάνισης κινητικών συμπτωμάτων κατά αρκετά χρόνια. Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές γιατί τα συνήθη φάρμακα συχνά δεν λειτουργούν καλά για αυτούς τους ασθενείς, αλλά οι αλλαγές στη διάθεση θα μπορούσαν να είναι μέρος της διαδικασίας της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Για να ελέγξουν την ασφάλεια της ψιλοκυβίνης σε αυτούς τους ασθενείς, οι ερευνητές χορήγησαν σε επτά άνδρες και πέντε γυναίκες με ήπια έως μέτρια νόσο Πάρκινσον μια δόση των 10 mg, ακολουθούμενη δύο εβδομάδες αργότερα από μια υψηλότερη δόση των 25 mg. Οι ασθενείς ολοκλήρωσαν συνεδρίες ψυχοθεραπείας πριν και μετά την ψιλοκυβίνη -οκτώ συνεδρίες συνολικά- και αξιολογήθηκαν για αλλαγές στη διάθεση, τη γνωστική ικανότητα και τις κινητικές λειτουργίες.

Πώς εξηγείται;

Οι ερευνητές πρότειναν διάφορες εξηγήσεις για τις βελτιώσεις που παρατήρησαν. Η ευεργετική επίδραση της ψιλοκυβίνης στη διάθεση των ασθενών, από τη μία, θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε καλύτερες γνωστικές και κινητικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα και αυτό, με τη σειρά του, τους βοηθά να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν πιο δραστήριοι – και τα δύο βασικά στοιχεία της θεραπείας της νόσου του Πάρκινσον.

Από την άλλη, η η ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση από πολλαπλά συμπτώματα της νόσου μειώνοντας τη φλεγμονή και προωθώντας τη νευροπλαστικότητα – την ανάπτυξη και επανασύνδεση των εγκεφαλικών κυττάρων που εμπλέκονται στη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τη ρύθμιση της κίνησης.

Τα συμπεράσματα της μικρής αυτής πιλοτικής μελέτης ήταν τόσο υποσχόμενα, που οι ερευνητές θα διεξάγουν μια μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, με τη συμμετοχή μιας μεγαλύτερης και πιο διαφορετικής ομάδας ασθενών. Η δεύτερη μελέτη θα ενσωματώσει μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση, νευροαπεικόνιση και άλλα εργαλεία για να κατανοηθεί πώς η ψιλοκυβίνη επηρεάζει τη φλεγμονή και τη νευροπλαστικότητα.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Πάρκινσον: Επαναστατική μη επεμβατική θεραπεία αντιμετωπίζει το τρέμουλο χωρίς φάρμακα

Τρόμος χεριών: Νέα θεραπεία μετριάζει το ενοχλητικό σύμπτωμα

Χέρια: Πόσα αποκαλύπτουν για την κατάσταση της υγείας μας – Τι σημαίνει το μήκος των δακτύλων