Μια ακόμα σύνδεση -έμμεση τη φορά αυτή- μεταξύ καρδιαγγειακής και στοματικής υγείας παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας “Discover BMB”.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Κολέγιο Οδοντιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, η οποία βασίστηκε σε κυτταρικές καλλιέργειες, οι στατίνες, τα ευρέως συνταγογραφούμενα αντιχοληστερολικά φάρμακα, φαίνεται ότι αναστέλλουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την περιοδοντική νόσο, μεταβάλλοντας τη συμπεριφορά των μακροφάγων, μιας ομάδας ανοσοκυττάρων.

«Κατά τη διάρκεια της μελέτης μας, αναπαραγάγαμε συγκεκριμένες συνθήκες περιοδοντικής νόσου και αποδείξαμε ότι η εισαγωγή στατινών στο in vitro μοντέλο μας τροποποίησε την απόκριση των μακροφάγων» ανέφερε σε δελτίο τύπου ο Subramanya Pandruvada, Επίκουρος Καθηγητής στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, εξηγώντας πως έτσι κατέστη δυνατή η διερεύνηση της επίδρασης φαρμάκων όπως οι στατίνες στη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η περιοδοντική νόσος.

Νέα μη επεμβατική προσέγγιση

Η περιοδοντική νόσος προκαλείται από τη συγκέντρωση βακτηρίων στα ούλα, που προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος με σοβαρά συμπτώματα όπως οίδημα, αιμορραγία και υποχώρηση του οστού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Στις διαθέσιμες θεραπείες για την περιοδοντική νόσο περιλαμβάνονται οι αγωγές με αντιβιοτικά, ο βαθύς καθαρισμός και χειρουργικές επεμβάσεις. Οι επιστήμονες αναζητούν και άλλες, λιγότερο επεμβατικές θεραπείες για την ανακούφιση των ασθενών από τα επώδυνα συμπτώματα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες εμφανίζουν συνήθως λιγότερα συμπτώματα περιοδοντίτιδας. Εντούτοις, η παραπάνω μελέτη αποτελεί την πρώτη που εντοπίζει τις βιοχημικές οδούς μέσω των οποίων τα εν λόγω φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή στο περιοδόντιο.

«Η πρόσφατη βιβλιογραφία για την περιοδοντίτιδα έχει αναδείξει την ευεργετική επίδραση των στατινών συνδυαστικά με την παραδοσιακή περιοδοντική θεραπεία» δήλωσε ο καθηγητής Pandruvada και στάθηκε στο πρωτοπόρο εύρημα της ομάδας του για τον πώς το φάρμακο επηρεάζει τα μακροφάγα.

Τα μακροφάγα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μπορούν όμως να εντείνουν τη φλεγμονή ανάλογα με τη μορφή που παίρνουν κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων της ανοσολογικής απόκρισης. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές καλλιέργησαν μακροφάγα και κύτταρα ούλων μαζί, εκθέτοντάς τα τελικά σε διάφορες συνθήκες. Αυτό οδήγησε στην παρατήρηση ότι η έκθεση στη στατίνη σιμβαστατίνη, καταστέλλει τη φλεγμονώδη αντίδραση των μακροφάγων.

Διαβάστε επίσης: 

Ματώνουν τα ούλα σας; Σας απειλούν πάνω από 10 νόσοι – Και η κατάθλιψη

Η νόσος που απειλεί όσους έχουν χάσει έστω και ένα δόντι

Στατίνες και μυϊκοί πόνοι: Οι κατάλληλες ασκήσεις που βοηθούν