Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών και των καρδιακών παθήσεων, έχουν οι ασθενείς με ιατρικό ιστορικό περιοδοντικής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν μία πρώτη στο είδος της έρευνα των αρχείων γενικών ιατρών σε σύνολο 64.379 ασθενών που είχαν καταγεγραμμένο ιστορικό περιοδοντικής νόσου συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Από αυτούς οι 60.995 είχαν ουλίτιδα και οι 3.384 περιοδοντίτιδα. Τα αρχεία αυτών των ασθενών συγκρίθηκαν με αυτά των 251.161 ασθενών που δεν είχαν κανένα ιστορικό περιοδοντικής νόσου. Βάσει στατιστικών, η μέση ηλικία ήταν τα 44 έτη και 43% ήταν άνδρες, ενώ το 30% ήταν καπνιστές. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η εθνικότητα και τα επίπεδα στέρησης ήταν όμοια για όλα τα γκρουπ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα για να εξακριβώσουν πόσοι από τους ασθενείς με ή χωρίς περιοδοντική νόσο προχωρούν αναπτύσσοντας καρδιαγγειακή νόσο (καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, αγγειακή άνοια), καρδιομεταβολικές διαταραχές (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2), αυτοάνοσα νοσήματα (αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου 1, ψωρίαση) και προβλήματα ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, άγχος, σοβαρή ψυχική ασθένεια).

Από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, η ομάδα ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που είχαν καταγεγραμμένο ιστορικό περιοδοντικής νόσου στην αρχή της έρευνας ήταν πιο πιθανό προχωρώντας να διαγνωστούν με μία από τις παραπάνω παθήσεις σε μία περίοδο 3 ετών, συγκριτικά με αυτούς που στατιστικά δεν είχαν προβλήματα περιοδοντικής νόσου από την αρχή της έρευνας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε πως οι ασθενείς με καταγεγραμμένο ιστορικό περιοδοντικής νόσου είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας, 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να δημιουργηθούν αυτοάνοσα νοσήματα, 18% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και 7% αυξημένο κίνδυνο να αναπτυχθούν καρδιομεταβολικές διαταραχές.

Ο ένας από τους δύο βασικούς συγγραφείς της έρευνας, ο Δρ. Joht Singh Chandan, από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ τόνισε πως «μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε πολλά για τη σχέση μεταξύ κακής οδοντικής υγιεινής και των χρόνιων παθήσεων, ιδίως των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ωστόσο, υλοποιήσαμε μία από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες του είδους της και βρήκαμε αποδεικτικά στοιχεία όπου η περιοδοντική νόσος φαίνεται πως έχει σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των χρόνιων ασθενειών».

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτές οι τροφές καταπολεμούν την ουλίτιδα

Ματώνουν τα ούλα σας; Δείτε ποια βιταμίνη μπορεί να σας λείπει

Από άνοια κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα