Θα μπορούσε ο χαρακτήρας μας και ο τρόπος που αντιδρούμε στις δυσκολίες της ζωής να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς; Αν και το άγχος έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση των καρδιακών παθήσεων, νεότερα στοιχεία επισημαίνουν και τον ρόλο της προσωπικότητας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τα αρνητικά συναισθήματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Cardiovascular Imaging, οι άνθρωποι που έχουν την τάση να είναι πιο αγχώδεις και ευερέθιστοι ενδεχομένως να συμβάλλουν άθελα τους στην πρόωρη γήρανση της καρδιάς. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από καταστάσεις ψυχικής υγείας θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη υποστήριξη, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών διαταραχών στο μέλλον.

Για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της λειτουργίας της καρδιάς, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου εξέτασε σαρώσεις καρδιάς από 36.309 άτομα, μέλη της βάσης δεδομένων UK Biobank. Με ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας που εξετάζει τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (Big Five) – την ευσυνειδησία, τη δεκτικότητα, την εξωστρέφεια, τον νευρωτισμό και την ανοιχτότητα- κατέληξαν στους συμμετέχοντες που κατατάσσονται στο «νευρωτισμό», οι οποίοι παρουσίαζαν εναλλαγές στη διάθεση, άγχος, ευερεθιστότητα και θλίψη.

Όπως διαπίστωσαν, η μεγαλύτερη τάση προς αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας συνδέθηκε με «μικρότερες και λιγότερο λειτουργικές κοιλίες με χαμηλότερη μάζα αριστερής κοιλίας, υψηλότερη μυοκαρδιακή ίνωση και αρτηριακή ακαμψία». Η σχέση αυτή βρέθηκε ανεξάρτητη από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, και ήταν πιο ισχυρή στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικοί δεσμοί μεταξύ της ψυχικής υγείας και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων και η μελέτη μας αποκάλυψε ότι επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά παρατηρούνται σε άτομα με νευρωτικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η υπερβολική ανησυχία. Μάλιστα, ακόμα κι όταν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το βάρος και η ηλικία, τα νευρωτικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συνδέονται με σημάδια γήρανσης της καρδιάς» προσθέτει ο Steffen Petersen, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η ομάδα του θα επιδιώξει τώρα να κατανοήσει πώς αυτές οι προσωπικότητες επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης να έχουν υπόψη τους ότι οι ασθενείς που μπορεί να κινδυνεύουν από καταστάσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να ωφεληθούν από την υποστήριξη που θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Με τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας να γίνονται όλο και πιο συχνές, ελπίζουμε ότι μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν περαιτέρω αυτές τις σχέσεις» καταλήγει ο Δρ James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος υγείας που κρύβουν οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης – Ποιοι απειλούνται περισσότερο

Άγχος και κατάθλιψη: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που φέρνει τα πάνω – κάτω στον εγκέφαλο – Δείτε γιατί

Τα άγχος μας καταστρέφει – Υπερβολικά αγχωμένος ο ένας στους τρεις