Την έγκρισή του για το μονοκλωνικό αντίσωμα ομαλιζουμάμπη, ένα νέο φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για την ελαχιστοποίηση των αλλεργικών αντιδράσεων σε διάφορα τρόφιμα μετά από ακούσια έκθεση ανακοίνωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πρόκειται για μια ένεση σχετικά με τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών, που έχει ως στόχο να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της απειλητικής για τη ζωή αναφυλαξίας, λόγω τυχαίας επαφής με τρόφιμα. Η έγκριση επεκτείνεται σε ορισμένους ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα γνωστά αλλεργιογόνα τους, καθώς η ομαλιζουμάμπη δεν αντικαθιστά τις επείγουσες θεραπείες για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Η ομαλιζουμάμπη εγκρίθηκε αρχικά το 2003 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη θεραπεία ορισμένων περιπτώσεων σοβαρού αλλεργικού άσθματος. Έκτοτε, οι εφαρμογές του έχουν επεκταθεί και περιλαμβάνουν τη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση και ορισμένες περιπτώσεις χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες. Λειτουργεί στοχεύοντας και αναστέλλοντας την IgE, το αντίσωμα που είναι υπεύθυνο για τις αλλεργικές αντιδράσεις. Η αποτελεσματικότητά του στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα με τροφική αλλεργία αποδείχθηκε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 168 συμμετέχοντες αλλεργικοί στα φιστίκια και άλλα τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί. Η μελέτη έδειξε σημαντική βελτίωση στην ικανότητα των συμμετεχόντων να ανέχονται τα αλλεργιογόνα χωρίς σοβαρές αντιδράσεις.

Η δρ. Kelly Stone, αναπληρώτρια διευθύντρια του FDA, τόνισε ότι ενώ η ομαλιζουμάμπη δεν θα εξαλείψει τις τροφικές αλλεργίες ή δεν θα επιτρέψει την κατανάλωση αλλεργιογόνων, η τακτική χρήση του μπορεί να μετριάσει σημαντικά τις συνέπειες των ακούσιων εκθέσεων.

Στις ΗΠΑ, οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία, με σχεδόν 6% του πληθυσμού να επηρεάζεται το 2021, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτές οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Η συνήθης προσέγγιση είναι η αυστηρή αποφυγή και η άμεση χρήση επινεφρίνης κατά την τυχαία έκθεση. Πριν από την ομαλιζουμάμπη, μία άλλη ουσία αποτελούσε τη μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία, η οποία περιοριζόταν στις αλλεργίες στα φιστίκια σε παιδιά ηλικίας 4-17 ετών. Η ομαλιζουμάμπη ξεχωρίζει ως το πρώτο εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο για τη διαχείριση πολλαπλών τροφικών αλλεργιών μετά από τυχαία έκθεση.

Παρά τα οφέλη του, απαιτεί προσεκτική χρήση λόγω πιθανών παρενεργειών, όπως αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, πυρετό και, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, αναφυλαξία. Το φάρμακο φέρει ισχυρή προειδοποίηση για αναφυλαξία και δεν είναι κατάλληλο για άτομα με γνωστή σοβαρή υπερευαισθησία στα συστατικά του ή για άμεση επείγουσα θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Έχει το παιδί αλλεργία στα φιστίκια; Η θεραπεία που την ελέγχει

Τροφικές αλλεργίες: Η «αθώα» κίνηση που αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά

Νέα μέθοδος πρόληψης και θεραπείας για τις τροφικές αλλεργίες