«Ναι» σε χάπι αντισύλληψης που θα πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή έδωσε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε μια απόφαση ορόσημο, που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση στην αντισύλληψη.

Το χάπι ονομάζεται Opill και αναμένεται ότι θα είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, δηλαδή πιο αποτελεσματική από τα προφυλακτικά, τα σπερματοκτόνα και άλλες μη συνταγογραφούμενες μεθόδους. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας, το φάρμακο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις νέες γυναίκες, τους εφήβους και όσους έχουν δυσκολίες με τον χρόνο, το κόστος ή τα εμπόδια που συνεπάγεται η επίσκεψη σε γιατρό για την απόκτηση συνταγής.

Κατασκευάστρια εταιρεία του χαπιού είναι η Perrigo Company, με έδρα το Δουβλίνο, που ανακοίνωσε ότι το Opill θα είναι πιθανότατα διαθέσιμο από τα καταστήματα και τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές στις ΗΠΑ στις αρχές του 2024.

Τι είναι το Opill

Το Opill είναι γνωστό ως «μίνι χάπι» επειδή περιέχει μόνο μία ορμήνη, την προγεστερόνη, σε αντίθεση με «συνδυαστικά χάπια» που περιέχουν προγεστερόνη και οιστρογόνα. Μία εταιρεία που παρασκευάζει συνδυαστικό χάπι, η Cadence Health, βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με τον FDA σχετικά με την υποβολή αίτησης για το καθεστώς του μη συνταγογραφούμενου χαπιού.

Οι αναλυτές του FDA που αξιολόγησαν τα δεδομένα της Perrigo για το Opill είχαν εκφράσει ανησυχίες για το εάν γυναίκες με ιατρικές παθήσεις, που θα έπρεπε να τις αποκλείουν από τη λήψη αντισυλληπτικών, θα ακολουθούσαν τις προειδοποιήσεις. Επίσης, έθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι νεότεροι έφηβοι και τα άτομα με περιορισμένο αλφαβητισμό θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες.

Αρκετά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής δήλωσαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, την κύρια ιατρική πάθηση που αποκλείει τη λήψη ορμονικής αντισύλληψης, έχουν συνήθως γιατρούς που θα τους συμβούλευαν να αποφεύγουν τα αντισυλληπτικά χάπια. Είπαν επίσης ότι το Opill μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ασφαλέστερο για τους εφήβους, επειδή είναι πολύ απίθανο να έχουν καρκίνο του μαστού. Και επειδή οι νέοι συχνά ξεκινούν με αντισύλληψη που μπορούν να αγοράσουν χωρίς συνταγή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτούς να έχουν εύκολη πρόσβαση σε μια μέθοδο πιο αποτελεσματική από τα προφυλακτικά και άλλα προϊόντα αντισύλληψης που διατίθενται στα καταστήματα λιανικής πώλησης, είπαν οι συμμετέχοντες στην ομάδα.