Πρόσφατες έρευνες ρίχνουν περισσότερο φως στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, όπως οι ημικρανίες, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτά τα συμπτώματα εγείρουν εδώ και καιρό ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, ιδίως κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, δύο νέες μελέτες, που δημοσιεύονται στο Menopause παρέχουν μια διαφοροποιημένη κατανόηση αυτών των κινδύνων.

Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι, για τις περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων δεν είναι σημαντικά αυξημένος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποφέρουν ταυτόχρονα από μακροχρόνιες ημικρανίες και εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις. Αντίθετα, η έρευνα τονίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των παραδοσιακών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ο ύπνος, η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου, της χοληστερόλης και του βάρους.

Για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τόσο ημικρανίες, όσο και εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις επί πολλά χρόνια, μία από τις νέες μελέτες υποδηλώνει ένα επιπλέον επίπεδο καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτό καθιστά την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων ακόμη πιο σημαντική σε αυτή την ομάδα, λέει η επικεφαλής της μελέτης, Catherine Kim, M.D., M.P.H., αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Για τις γυναίκες που βρίσκονται σήμερα στη δεκαετία των 20 και των 30 ετών και εμφανίζουν ημικρανίες, η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να οδεύουν προς έναν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση δεδομένων από τη μακροχρόνια μελέτη CARDIA, σε περισσότερες από 1.900 γυναίκες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να κάνουν τακτικές ιατρικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος και να συμμετέχουν σε ετήσιες έρευνες υγείας, από τα τέλη της εφηβείας τους έως τις αρχές της δεκαετίας των 30. Οι γυναίκες αυτές, που τώρα βρίσκονται στα 50 και 60 τους χρόνια, παρείχαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Λίγο περισσότερο από το 30% των μεσήλικων γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν επίμονες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, συμπτώματα που σχετίζονται με αλλαγές στη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων. Εξ αυτών, το 23% ανέφερε επίσης ότι αντιμετωπίζει ημικρανίες. Αυτή ήταν η μόνη ομάδα για την οποία η δρ. Kim και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν επιπλέον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων, που δεν μπορούσε να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες κινδύνου. Εκτός από τις γυναίκες με επίμονα αγγειοκινητικά συμπτώματα, που ξεκίνησαν από τη δεκαετία των 40 ή νωρίτερα, το 43% των γυναικών της μελέτης είχαν ελάχιστα επίπεδα τέτοιων συμπτωμάτων στη δεκαετία των 50 και το 27% παρουσίασαν αύξηση των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου μέχρι τη δεκαετία των 50 και τις αρχές της δεκαετίας των 60. Οι δύο τελευταίες ομάδες δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν υπερβολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, ανεξάρτητα από το αν είχαν ημικρανίες. Η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων δεν επηρέασε τον κίνδυνο αυτό.

«Το άγχος και ο τρόμος που νιώθουν οι γυναίκες με ημικρανίες και συμπτώματα εμμηνόπαυσης σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι πραγματικός – αλλά τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η εστίαση στην πρόληψη και η διόρθωση των ανθυγιεινών συνηθειών και των παραγόντων κινδύνου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις περισσότερες γυναίκες», δήλωσε η δρ. Kim. «Για την υποομάδα με ημικρανίες και με πρώιμες επίμονες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, καθώς και για όσες αντιμετωπίζουν ημικρανίες στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν μια πρόσθετη ανάγκη ελέγχου των κινδύνων και έγκαιρης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων», προσθέτει.

Μελετώντας τα δεδομένα των ίδιων γυναικών στα πρώτα στάδια της ζωής τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σημαντικότεροι προγνωστικοί παράγοντες για έντονα συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση ήταν οι ημικρανίες, η κατάθλιψη και το κάπνισμα, οι φυλετικοί παράγοντες και το μορφωτικό επίπεδο.

«Οι δύο μελέτες υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες τις ίδιες εμπειρίες καθώς μεγαλώνουν και ότι πολλές μπορούν να ελέγξουν τους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα στη ζωή», δήλωσε η δρ. Kim. «Με άλλα λόγια, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά για να ελέγξουν την υγεία τους όταν πρόκειται τόσο για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όσο και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Η μελέτη επισημαίνει, επίσης, τις εξελίξεις στη θεραπεία της ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων φαρμάκων που ονομάζονται ανταγωνιστές του πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP). Ενώ είναι αποτελεσματικά, η διαθεσιμότητα και το κόστος τους μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά. Η έρευνα θίγει επίσης τη χρήση αντικαταθλιπτικών για την ανακούφιση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης και τα οφέλη των υγιεινών συνηθειών ύπνου και των επιθεμάτων ορμονοθεραπείας χωρίς καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Οι μελέτες αυτές αναδεικνύουν την εξελισσόμενη κατανόηση της εμμηνόπαυσης, των ημικρανιών και της καρδιαγγειακής υγείας, προσφέροντας μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τις γυναίκες που περιηγούνται σε αυτές τις προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Εμμηνόπαυση – Οστεοπόρωση: Πόση ώρα πρέπει να ασκείται μια 50χρονη για γερά οστά χωρίς κατάγματα

Εμμηνόπαυση: Αποτελεί εμπόδιο για 6 στις 10 γυναίκες ειδικά σε αυτόν τον τομέα της ζωής τους

Εμμηνόπαυση – Κλιμακτήριος: Δεν είναι ιδέα σας ότι αδυνάτισαν τα μαλλιά σας – Τι συμβαίνει στην τρίχα και γιατί