Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές, όπως η ένταξη μορφών τέχνης στο θεραπευτικό πλάνο, ξεκινούν σιγά σιγά να εφαρμόζονται και στη χώρα μας. H αρχή γίνεται ήδη από τον Ιανουάριο του 2024 και άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα θα μπορούν να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά δρώμενα κρατικών φορέων συμπληρώνοντας έτσι τη θεραπεία τους με καλλιτεχνικές εμπειρίες. Εκτός όμως από τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, μια μελέτη διερεύνησε την επίδραση των τεχνών σε ένα μεταβατικό και δύσκολο στάδιο στη ζωή των γυναικών.

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης δεν αποτελεί θετική εμπειρία για αρκετές γυναίκες, με τις αλλαγές στη συναισθηματική ευεξία και την καρδιαγγειακή υγεία να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτή τη μετάβαση, πρόσφατη μελέτη από το Κολέγιο Νοσηλευτικής και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Drexel διερεύνησε πώς θα γίνει ομαλότερη, με τη συμβολή μιας καλλιτεχνικής θεραπείας.

Photo: iStock

Πιο συγκεκριμένα, η πιλοτική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Art Therapy, εξέτασε την επίδραση μιας παρέμβασης που συνδυάζει διατροφικές οδηγίες και δημιουργικές καλλιτεχνικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρδιομεταβολικού κινδύνου και της ψυχοκοινωνικής ευεξίας υπέρβαρων, μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Όπως διαπιστώθηκε, η ολιστική αυτή προσέγγιση ήταν ευεργετική για την ευημερία των συμμετεχουσών, με σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς της ποιότητας ζωής, της αυτοσυντήρησης, του στρες, του άγχους και της εικόνας του σώματος. Όλες οι γυναίκες παρουσίασαν επίσης μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης.

«Ανακαλύψαμε ότι οι γυναίκες σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους εκτίμησαν το γεγονός ότι είχαν ειδικό χρόνο και χώρο μόνο γι’ αυτές, που επέτρεπε να ζήσουν εμπειρίες τέχνης, γραφής και κίνησης, χωρίς να νιώθουν παραγκωνισμένες» δήλωσε η Rebekka Dieterich-Hartwell, PhD, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής και Επαγγελμάτων Υγείας.

Οι τρεις γυναίκες που εξέτασε η μελέτη παρακολούθησαν ένα διαδικτυακό πρόγραμμα 16 εβδομάδων, με την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου, ενός θεραπευτή κίνησης χορού και ενός θεραπευτή τέχνης. Οι συνεδρίες εναλλάσσονταν εβδομαδιαίως μεταξύ των θεραπειών διατροφής και των θεραπειών δημιουργικών τεχνών. Οι συνεδρίες δημιουργικής καλλιτεχνικής θεραπείας επικεντρώνονταν στην ποιότητα ζωής, τη συναισθηματική ρύθμιση, την εικόνα του σώματος και τη διαχείριση του στρες και περιλάμβαναν ήπιες κινητικές ασκήσεις (διατάσεις, αναπνοές, ελαφρές κινήσεις), καλλιτεχνική θεραπεία με κολάζ ή ζωγραφική, διατήρηση ημερολογίου, μια κινητική χαλάρωση και προφορική επεξεργασία. Από την άλλη, οι συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης περιλάμβαναν καθορισμό στόχων και διατροφικά θέματα όπως υγιεινές επιλογές τροφίμων και ποτών, μεγέθη μερίδων, ομάδες τροφίμων και ενυδάτωση.

Οι γυναίκες απάντησαν σε τυποποιημένα ερωτηματολόγια πριν και μετά την παρέμβαση σχετικά με την ποιότητα ζωής, το άγχος, την εικόνα του σώματος και άλλα θέματα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όλες οι γυναίκες παρατήρησαν οφέλη στην κατάσταση της υγείας τους, αναλύοντας και επιπλέον στοιχεία, όπως βιοδείκτες.

«Αν και το δείγμα που μελετήσαμε ήταν ιδιαίτερα μικρό, τα στοιχεία μας αναδεικνύουν ότι μια πολυτροπική παρέμβαση με εκπαιδευτικά, εκφραστικά και δημιουργικά στοιχεία μπορεί να συμβάλει θετικά στην ευεξία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, και ιδιαίτερα των υπέρβαρων και όσων διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα» κατέληξε η Δρ Dieterich-Hartwell.

Διαβάστε επίσης

Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που φρενάρει τις εξάψεις και αδυνατίζει – Αποτελεσματική όσο η ορμονοθεραπεία

Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες έχουν εντονότερα συμπτώματα και περισσότερο άγχος – 7 tips διαχείρισης του στρες

Εμμηνόπαυση: Τέσσερα tips για γερή καρδιά μετά τα 50