Οι συνεδρίες βελονισμού μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open. Τα άτομα με την αυτοάνοση ρευματική νόσο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στους εν λόγω ασθενείς.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία 23.226 ενηλίκων που διαγνώστηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα μεταξύ 1997 και 2010. Το πληθυσμιακό δείγμα χωρίστηκε σε δύο ισάριθμες ομάδες (11.613), μία πειραματική ομάδα που υποβλήθηκε σε δέκα συνεδρίες βελονισμού μετά τη διάγνωση και μια ομάδα ελέγχου χωρίς την εναλλακτική θεραπευτική παρέμβαση, με αντιστοιχία ως προς την ηλικία, το φύλο, τις συννοσηρότητες (διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, άγχος/κατάθλιψη, παχυσαρκία, κολπική μαρμαρυγή, εξάρτηση από το αλκοόλ, κάπνισμα) και τη λήψη φαρμάκων μεταξύ των συμμετεχόντων των δύο ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 946 ασθενείς υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για το συμβάν αυξανόταν με την ηλικία και παρουσίαζε διακυμάνσεις ανάλογα με τη συνυπάρχουσα νόσο. Επί παραδείγματι, οι ασθενείς με υπέρταση είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους ασθενείς με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, ενώ άτομα με διαβήτη είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες.

Εντούτοις, οι συμμετέχοντες της ομάδας βελονισμού εμφάνισαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, πιθανές φαρμακευτικές αγωγές και τις συνυπάρχουσες παθήσεις.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ δεν έλειπαν πληροφορίες σχετικά με παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν τα αποτελέσματα, όπως το ύψος, το σωματικό βάρος, απαντήσεις εργαστηριακών εξετάσεων ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, κατά τις συνεδρίες βελονισμού, δεν είχε ασκηθεί πίεση στα ίδια σημεία για όλους τους ασθενείς.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «η φλεγμονή είναι ένας σταθερός και ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακής νόσου στη ρευματοειδή αρθρίτιδα», οπότε ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τις προφλεγμονώδεις πρωτεΐνες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η καλή συνεργασία με τον γιατρό «κλειδί» για την ποιότητα ζωής

Αυτοάνοσα νοσήματα, ψυχώσεις και σχιζοφρένεια: Και όμως συνδέονται – Δείτε πώς

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πέντε ανησυχητικά σημάδια ότι οι αρθρώσεις σας νοσούν