Ο πόνος στο στήθος είναι ένα συχνό σύμπτωμα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Σε ανθρώπους που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, οφείλεται συνήθως σε στηθάγχη, η οποία προκαλείται κατά τη διάρκεια της άσκησης ή υπό ψυχικό ή συναισθηματικό στρες. Μπορεί, ακόμη, να οφείλεται στη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά, ενώ, σύμφωνα με την δρ. Joan Briller, καρδιολόγο και καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο College of Medicine, υπεύθυνη μπορεί να είναι και μια δυσλειτουργία στις μικρές αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στους ιστούς και δεν αφήνουν αρκετό οξυγόνο να περάσει.

Οι διαθέσιμες θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τις συνέπειες αυτών των δυσλειτουργιών, ωστόσο δεν λειτουργούν πάντα, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να εξακολουθούν να υποφέρουν από εξουθενωτικές εξάρσεις του πόνου στο στήθος. Είναι, όμως, σημαντικό να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση και να μην υποτιμηθεί το πρόβλημα, καθώς αυτό το σύμπτωμα μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, απομακρύνοντάς το από την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα.

Photo: Shutterstock

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί αποτελεσματική λύση, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Illinois διεξάγει μια μελέτη σχετικά με το κατά πόσο ο βελονισμός θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μέθοδος ανακούφισης του πόνου στο στήθος που προκαλείται από στηθάγχη. Ένας μεγάλος όγκος ερευνών έχει αναδείξει τον βελονισμό ως μέσο άμβλυνσης πολλών τύπων χρόνιου πόνου. Ωστόσο, λίγα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά για την επίδρασή του στον ισχαιμικό πόνο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, θα συμμετέχουν 112 άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με σταθερή στηθάγχη, παρουσιάζοντας συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και λαμβάνουν ήδη ιατρική θεραπεία για τον πόνο τους για τουλάχιστον ένα μήνα. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία θα παραπεμφθεί σε συνεδρίες βελονισμού δύο φορές την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες, ενώ η άλλη θα παρακολουθεί βίντεο για περίπου δύο ώρες κάθε εβδομάδα, για πέντε εβδομάδες συνολικά. Στη συνέχεια, θα τεθούν υπό παρακολούθηση για τρεις μήνες, ώστε να προσδιοριστεί ο χρόνος επίδρασης και αποτελεσματικότητας του βελονισμού στη μείωση του πόνου. Οι συμμετέχοντες θα ερωτηθούν για τα επίπεδα πόνου, τον έλεγχο των συμπτωμάτων, την ποιότητα ζωής και άλλους δείκτες υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

«Ο χρόνιος πόνος, ανεξάρτητα από την αιτία του, είναι εξουθενωτικός», δήλωσε η Holli DeVon, ομότιμη καθηγήτρια στο College of Nursing, προσθέτοντας  πώς «θα είναι σημαντικό να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση σε ασθενείς που η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει καταφέρει να τους προσφέρει πλήρη ανακούφιση».

Διαβάστε ακόμη:

Αδυνάτισμα: Πώς βοηθά ο βελονισμός

Πόνος στη μέση και τον αυχένα: O βελονισμός μπορεί να δώσει λύση

Έρευνα: Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τους χρόνιους πονοκεφάλους