Οι τροφικές αλλεργίες στη βρεφική ηλικία αποκαλύπτουν αυξημένο κίνδυνο για ασθενέστερη αναπνευστική υγεία στο μέλλον και νοσήματα όπως το άσθμα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Ίδρυμα Έρευνας για τα Παιδιά Murdoch στην Αυστραλία, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο The Lancet Child & Adolescent Health.

Η ερευνητική ομάδα είναι η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ «επιβεβαιωμένης τροφικής αλλεργίας κατά τη βρεφική ηλικία, άσθματος και χειρότερης υγείας των πνευμόνων αργότερα στην παιδική ηλικία», πραγματοποιώντας τεστ αλλεργίας δια νυγμού (skin prick test) σε 5.276 βρέφη από τη μελέτη HealthNut για τον εντοπισμό αντιδράσεων σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια και το αυγό και, έπειτα, διενεργώντας τεστ πρόκλησης με χορήγηση αλλεργιογόνων δια του στόματος για επιβεβαίωση.

Μέχρι την ηλικία των έξι ετών, όποτε τα επαναλήφθηκαν τα παραπάνω τεστ μαζί με δοκιμές της αναπνευστικής λειτουργίας, 13,7% των παιδιών είχαν διαγνωστεί με άσθμα. Ειδικότερα:

  • τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες ως βρέφη είχαν τετραπλάσιες σχεδόν πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα συγκριτικά με εκείνα χωρίς
  • ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες που εξακολούθησαν ως την ηλικία των έξι ετών
  • τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες είχαν περισσότερες πιθανότητες για μειωμένη ανάπτυξη των πνευμόνων.

«Πρόκειται για ανησυχητική συσχέτιση, δεδομένου ότι η μειωμένη ανάπτυξη των πνευμόνων στην παιδική ηλικία συνδέεται με προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Rachel Peters, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Murdoch. «Η ανάπτυξη των πνευμόνων σχετίζεται με το ύψος και το βάρος ενός παιδιού και τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι πιο κοντά και με μικρότερο βάρος σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς αλλεργίες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της τροφικής αλλεργίας και της λειτουργίας των πνευμόνων. Υπάρχουν επίσης παρόμοιες ανοσολογικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στην ανάπτυξη τόσο της τροφικής αλλεργίας όσο και του άσθματος» εξήγησε.

Η καθηγήτρια Shyamali Dharmage, συνεργάτις του Ιδρύματος Murdoch και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, σημείωσε ότι τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν στους επαγγελματίες υγείας την ανάγκη για πιο προσεκτική παρακολούθηση της αναπνευστικής υγείας των παιδιών με τροφικές αλλεργίες αφενός, αφετέρου τη σημασία τακτικής αξιολόγησης παιδιών με τροφικές αλλεργίες από αλλεργιολόγους για τη σωστή διαχείριση και εκπαίδευση.

Μια μαρτυρία

Η Suba Slater, μητέρα του 15χρονου Zane ο οποίος πάσχει από τροφικές αλλεργίες και άσθμα, τόνισε τη σημασία της μελέτης, ανατρέχοντας στο ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τη σχέση μεταξύ τροφικών αλλεργιών και άσθματος όταν διαγνώστηκε ο Zane, με αποτέλεσμα να παραβλέψουν πιθανά συμπτώματα άσθματος στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

«Ως νεογέννητο εμφάνισε έκζεμα στην πλάτη του και σκέφτηκα ότι επειδή θήλαζα, υπήρχε κάτι στη διατροφή μου που προκαλούσε το εξάνθημα. Τον πήγαμε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν τις πολλαπλές τροφικές αλλεργίες» ανέφερε στο δελτίο τύπου του Ιδρύματος.