Μπορεί μια μέρα, εντελώς αιφνίδια, να αρχίσουν οι γάτες να σας προκαλούν φτέρνισμα και η αγαπημένη σας άνοιξη να φέρνει δάκρυα και φαγούρα στα μάτια; Μάλλον για κάποιους άτυχους, το πέρασμα του χρόνου κρύβει μικρές, δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με την Erin Reigh, αλλεργιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth Hitchcock στο Νιού Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, «για ένα στα δέκα μόλις άτομα οι αλλεργίες θα χειροτερεύουν όσο μεγαλώνουν». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

1. Χρόνια έκθεση σε αλλεργιογόνα

Μοιάζει ξαφνικά αλλά δεν είναι. Τα συμπτώματα που εκδηλώθηκαν μια μέρα από το πουθενά είναι πιθανώς προϊόν χρόνων, όσων χρειάστηκε το αναοσοποιητικό για να αναπτύξει ευαισθησία απέναντι στο αλλεργιογόνο. Σύμφωνα με τη Δρ Reigh, αυτή η «συσσώρευση» μπορεί αν οδηγήσει έως και σε αλλεργικό άσθμα, κυρίως στα παιδιά.

2. Αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Aging and Disease, έδειξε ότι η ανοχή στα αλλεργιογόνα υφίσταται αλλαγές με την ηλικία, κατά τον τρόπο που μεταβάλλονται και άλλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η άμυνα κατά των λοιμώξεων και της φλεγμονής. Συνεπώς, οι αλλεργίες μπορεί να επιδεινώνονται στους ηλικιωμένους.

Αλλεργική ρινίτιδα: Έξι τρόποι να την θέσετε υπό έλεγχο