Αν και σε κανένα στάδιο της ζωής μας δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που συναντούμε στο διάβα μας, η μέση ηλικία θεωρείται ένα κρίσιμο στάδιο και μια δύσκολη πίστα. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα αυτής της πίεσης – όπως προκλήσεις στην ψυχική υγεία και απειλές για την καρδιά- μια νεότερη μελέτη επισημαίνει ότι απειλείται και η υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ένα ξαφνικό οικονομικό «σοκ» στη μέση ηλικία, όπως η απώλεια της εργασίας σας ή του μεγαλύτερου μέρους των αποταμιεύσεων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Το άγχος της απώλειας ενός μεγάλου χρηματικού ποσού φαίνεται να επιταχύνει τη γνωστική παρακμή, τουλάχιστον σε άτομα ηλικίας 50 έως 65 ετών.

Η μελέτη που κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα εξέτασε 8.000 άτομα άνω των 50 ετών στις ΗΠΑ για 14 χρόνια κατά μέσο όρο, τα οποία είχαν χάσει τουλάχιστον το 75% της συνολικής περιουσίας τους σε διάστημα δύο ετών. Σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων η οικονομική κατάσταση παρέμεινε σταθερή, εκείνοι που υπέστησαν τεράστιες οικονομικές μειώσεις είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Η διάγνωση βασίστηκε σε μια τηλεφωνική αξιολόγηση με έναν ιατρικό εμπειρογνώμονα και στο πώς απέδωσαν σε τεστ δεξιοτήτων σκέψης. Τα τεστ αυτά έδειξαν επίσης ότι η γνωστική έκπτωση των ανθρώπων επιταχύνθηκε σε περίπτωση που είχαν χάσει κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ μιας χρεοκοπίας και της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας παρατηρήθηκε μόνο σε άτομα ηλικίας έως 65 ετών και όχι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής. Παρόλα αυτά, ο Δρ Jing Guo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα φωτίζει και μια άλλη οπτική σχετικά με τους λόγους πίσω από τη γνωστική έκπτωση: «Με μια ξαφνική απώλεια πλούτου μειώνονται και οι υπηρεσίες ή συνήθειες που ενισχύουν την υγεία, αλλά και εγκαταλείπονται ενδεχομένως οι συνήθειες υγιεινής διατροφής και άσκησης λόγω καταθλιπτικού συναισθήματος. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν προληπτικά ενάντια στην άνοια».

Διαβάστε ακόμη:

Άνοια: Το εύκολο κόλπο για να μειώσουμε τον κίνδυνο – Όλοι μπορούμε να το κάνουμε

Άνοια: Οι αλλαγές στην ομιλία που «προδίδουν» τον τύπο της νόσου

Ξυπνάτε τη νύχτα και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε; Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο άνοιας