στατίνες που παραδοσιακά συνταγογραφούνται για τη ρύθμιση της χοληστερόλης φαίνεται πως δε βελτιώνουν μόνο τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης με επικεφαλής το Ινστιτούτο Καρολίνσκα που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer Research and Therapy.

Πιο συγκεκριμένα, στη νεότερη αυτή μελέτη διαπιστώθηκε ότι στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ επιδεινώνονται με αργότερο ρυθμό οι γνωστικές  λειτουργίες, εάν λαμβάνουν ταυτόχρονα θεραπεία με στατίνες, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί στις ερμηνείες τους και βλέπουν τα αποτελέσματα ως ένα πρώτο βήμα σε ένα ερευνητικό ταξίδι που μπορεί τελικά να δώσει την απάντηση.

«Τα άτομα με τη νόσο Αλτσχάιμερ παρουσίασαν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι έχουμε πλέον αποδείξεις ότι τα άτομα με άνοια πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να δούμε καμία υποστήριξη για να μην το κάνουμε. Έτσι, αν ένα άτομο χρειάζεται στατίνες για τα υψηλά λιπίδια του αίματος, η διάγνωση της άνοιας δε θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία» εξηγεί η Δρ Sara Garcia-Ptacek, διδάσκουσα νευροεπιστήμης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας και επικεφαλής της έρευνας της παρούσας μελέτης.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από περισσότερους από 15.500 ασθενείς με άνοια που είχαν επίσης ένδειξη για λιπιδολυτική αγωγή. Από αυτούς, περίπου οι 11.000  έλαβαν θεραπεία με στατίνες. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με στατίνες είχαν ελαφρώς υψηλότερες τιμές στα γνωστικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν, παρόλο που ήταν πιο πιθανό να έχουν διαγνώσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Η Δρ Garcia-Ptacek εξηγεί ότι η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με την υπόθεση ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της άνοιας και διερεύνησε στη συνέχεια εάν θα μπορούσε να βρει αποδείξεις γι’ αυτό: «Η βασική ιδέα αυτής της μελέτης ήταν να ανοίξει το δρόμο για μια πιο ακριβή μελέτη κοόρτης που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια κλινική μελέτη παρέμβασης, η οποία είναι αυτή που χρειάζεται για να αποδειχθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ στατινών και νόησης» διευκρινίζει.

Η υπόθεση ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ή την εξέλιξη της άνοιας έχει διερευνηθεί στο παρελθόν από κλινικές μελέτες, χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα: «Θεωρούμε ότι ότι μόνο συγκεκριμένοι ασθενείς με άνοια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις στατίνες και ότι οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές ήταν πολύ μικρές για να δείξουν σημαντικές διαφορές. Η πρόθεσή μας είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυσταλλώσουμε ποιες ομάδες ασθενών ωφελούνται περισσότερο και γιατί, πριν ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές» κατέληξε η Δρ Garcia-Ptacek.

Διαβάστε ακόμη:

Άνοια: Δέκα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Νόσος Αλτσχάιμερ: 3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στους άνω των 50

Το ενοχλητικό σύμπτωμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου