Νεότερη μελέτη προτείνει έναν μάλλον απροσδόκητο τρόπο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Σύμφωνα με νεότερη ανασκόπηση, ενέσεις λιπώδους ιστού θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της τρίχας.

Η πρωτότυπη και αντισυμβατική τεχνική φαίνεται να λειτουργεί ιδιαίτερα ευεργετικά ενάντια στην ουλωτική αλωπεκία, η οποία συνήθως προκαλεί μη αναστρέψιμη τριχόπτωση και θεωρείται μια αυτοάνοση πάθηση. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η συγκεκριμένη πρακτική θα ωφελήσει την πρόληψη και τη θεραπεία κάθε είδους τριχόπτωσης.

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, περιγράφει τις υπάρχουσες θεραπείες για την τριχόπτωση, που κυμαίνονται από τη μεταμόσχευση μαλλιών έως τη χρήση μικροβελόνων. Συνολικά, εξέτασε 10 αναφορές περιπτώσεων και μελέτες σχετικά με τη χρήση ενέσεων λίπους για διάφορους τύπους τριχόπτωσης. Συγκεκριμένα, εξέτασε και μια μελέτη, που περιλάμβανε τέσσερις άνδρες με αυτόν τον τύπο φαλάκρας και πέντε γυναίκες. Για τη διενέργεια της ερευνητικής διαδικασίας, αφαιρέθηκε λίπος από τους μηρούς και στη συνέχεια ένα μέρος του – 20ml λιπώδους ιστού –  εγχύθηκε στο τριχωτό της κεφαλής τρεις φορές ανά τρίμηνο.

Ο λιπώδης ιστός παράγει μόρια που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες, τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση των μαλλιών και να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή, αποτρέποντας τη βλάβη των θυλάκων των τριχών.

Όπως διαπιστώθηκε, στα άτομα που πραγματοποιήθηκε η έγχυση, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο πάχος των τριχών, η οποία εκτιμήθηκε με την πυκνότητα των τριχών στο κεφάλι τους και τη διάμετρο των μεμονωμένων τριχών, έξι μήνες μετά τη θεραπεία. Επιπλέον, έχασαν λιγότερα μαλλιά στο «τεστ τραβήγματος μαλλιών» για να διαπιστωθεί πόσο εύκολα πέφτουν.

Σχετικά με τις ενέσεις λιπώδους ιστού και τη δράση τους, οι ερευνητές σημειώνουν ότι μπορούν να οδηγήσουν στην αναγέννηση των μαλλιών, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βλαστικών κυττάρων. Όπως καταλήγουν, «η αυτόλογη μεταφορά λιπώδους ιστού μπορεί να θεωρηθεί μια νέα και δυνητικά αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για την τριχόπτωση και τις αλωπεκικές παθήσεις».

Οι παρενέργειες που ακολούθησαν τη θεραπεία δεν κρίθηκαν σοβαρές, περιλαμβάνοντας κυρίως προσωρινές μελανιές, ήπιο έως μέτριο πόνο μετά την αφαίρεση του λίπους και ήπιο έως μέτριο κάψιμο και πόνο μετά την ένεση στο τριχωτό της κεφαλής.

Διαβάστε ακόμη

Τριχόπτωση: Η ανακάλυψη που μπορεί να σώσει τα μαλλιά μας

Τριχόπτωση: Τέσσερα τρόφιμα που βοηθούν να μην «τα χάσετε»

Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι καλύτερες φαρμακευτικές λύσεις