Τα μαλλιά αραιώνουν καθώς τα χρόνια περνούν και κανείς δεν γλυτώνει από αυτή την εξέλιξη. Κάποιοι, οι πιο τυχεροί, φτάνουν στα βαθια γεράματα με ελάχιστες απώλειες, ενώ για τους περισσότερους η απειλή της τριχόπτωσης είναι πολύ πιο άμεση και ορατή, και η επιθυμία να καθυστερήσουν την εξέλιξή της εντονότατη.

Για όσους επιθυμούν να καθυστερήσουν την τριχόπτωση μια νέα έρευνα επιχειρεί να κατατάξει τις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες με βάση την αποτελεσματικότητά τους. Πρόκειται για μια ανάλυση 23 προηγούμενων μελετών που κατατάσσει τις διαθέσιμες θεραπείες από τις  περισσότερο στις λιγότερο αποτελεσματικές.

Οι ειδικοί λοιπόν έκαναν ένα crash test ανάμεσα στη φιναστερίδη, τη δουταστερίδη  και τη μινοξιδίλη ώστε να διαπιστώσουν ποια επιλογή είναι πιο αποτελεσματική και να καλύψουν το σχετικό κενό στην έρευνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology κορυφαία θεραπεία αναδείχθηκε η δουταστερίδη (0,5 χιλιοστόγραμμα/ημέρα). Κατά μέσο όρο, προκάλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση στον συνολικό αριθμό μαλλιών μετά από έξι μήνες χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι οι άντρες που το χρησιμοποιούν θα δουν περισσότερες τρίχες εκεί που δεν υπήρχαν, αλλά και αρκετό ανοιχτόχρωμο χνούδι.

Ακολούθησαν τα χάπια φιναστερίδης (5 mg/ημέρα), ακολουθούμενη από την ίδια δόση μινοξιδίλης.

Όπως ήταν αναμενόμενο η δόση και η χορήγηση είχαν σημασία. Μια χαμηλότερη δόση φιναστερίδης (1 mg/ημέρα) κατετάγη τέταρτη, ακολουθούμενη από δύο τοπικά σκευάσματα μινοξιδίλης, με την υψηλότερη δόση (5%) να έχει καλύτερη απόδοση από τη χαμηλότερη (2%). Στο τέλος της λίστας ήταν η χαμηλή δόση μινοξιδίλης από του στόματος (0,25 mg /ημέρα).

Κάθε φάρμακο ωστόσο έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες και συνήθως όσο πιο δραστική είναι μια ουσία τόσο υψηλότερες και οι πιθανότητες παρενεργειών με την δουταστερίδη να μην αποτελεί εξαίρεση. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει απώλεια της λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και ευαισθησία στο στήθος, καθώς και ορθοστατική υπόταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αναφέρεται οίδημα και ξεφλούδισμα του δέρματος καθώς και δύσπνοια.

Η φιναστερίδη μπορεί επίσης να μειώσει τη λίμπιντο ή να προκαλέσει ευαισθησία στο στήθος, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Σε γενικές γραμμές η τοπική εφαρμογή μινοξιδίλης και η από του στόματος λήψη φιναστερίλης και μινοξιδίλης θεωρούνται καλά ανεκτές θεραπείες για τους περισσότερους ασθενείς.

Είναι απαραίτητο ωστόσο κάθε ασθενής να συζητήσει με τον δερματολόγο του την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα της τριχόπτωσης που αντιμετωπίζει.

Είναι ενδιαφέρον ότι και τα τρία φάρμακα αναπτύχθηκαν αρχικά για σκοπούς άλλους από την τριχόπτωση, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι προάγουν την τριχοφυία. Η μινοξιδίλη δοκιμάστηκε αρχικά ως αντιυπερτασικό, ενώ η δουταστερίδη  και η φιναστερίδη χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που προκαλούνται από τη διόγκωση του προστάτη.

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι συχνά χορηγείται συνδυαστική θεραπεία των παραπάνω σκευασμάτων για καλύτερα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι πέραν των φαρμακευτικών αγωγών οι άνδρες έχουν πλέον στη διάθεσή τους και άλλες επιλογές π.χ. μεσοθεραπεία που εφαρμοζεται τοπικά, PRP θεραπεία όπου γίνεται έγχυση του εμπλουτισμένου πλάσματος στις αραιωμένες περιοχές του τριχωτού, θεραπεία βλαστοκυττάρων και μεταμόσχευση μαλλιών.

Διαβάστε επίσης

Τριχόπτωση: Η βιταμίνη που δυναμώνει τα μαλλιά – Οι τροφές που την περιέχουν

Τριχόπτωση: Τέσσερα τρόφιμα που βοηθούν να μην «τα χάσετε»

Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι λύσεις για κάθε πρόβλημα