Χωρίς τέλος θα παραμένει η λίστα με τα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη COVID-19 όσο ξεπηδούν νέες παραλλαγές. Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Δρ Βασίλειος Βασιλείου.

Πυρετός, βήχας, απώλεια ή αλλοίωση της όσφρησης ή της γεύσης, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη, καταρροή και πονοκέφαλος είναι τα γνώριμα πλέον συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν άμεσα στη διενέργεια ενός τεστ κορωνοϊού. Τι γίνεται όμως με τα «αθόρυβα» συμπτώματα και τις ενδείξεις που πόρρω απέχουν από τα συνήθη και παρεμφερή με του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης;

1. Δερματικά εξανθήματα

Επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετείχε ο Δρ βασιλείου είχε αναδείξει τα δερματικά εξανθήματα ως σύμπτωμα της COVID-19, ως το πρώτο της λοίμωξης με κορωνοϊό για το 17% των ασθενών με πολλαπλά συμπτώματα και το μοναδικό για το 21%. Δερματικές αλλοιώσεις που μοιάζουν με χιονίστρες, κνίδωση και φυσαλίδες παρόμοιες με της ανεμοβλογιάς ήταν τα βασικά δερματικά συμπτώματα που ωστόσο υποχωρούν μόνα τους συνήθως εντός λίγων ημερών και σπανιότερα εβδομάδων. Σε επίμονες περιπτώσεις, ενδεχομένως να χρειαστούν ειδική θεραπεία από δερματολόγο όπως κρέμες.

2. Νύχια Covid

Σε άλλη μελέτη του Δρ Βασιλείου και των ερευνητών ιατρικής Nikhil Aggarwal και Subothini Sara Selvendran, η λοίμωξη COVID-19 συσχετίστηκε με αποχρωματισμένα ή παραμορφωμένα νύχια των ασθενών λίγες εβδομάδες αργότερα. Στα σημάδια της νόσησης στα νύχια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • οι γραμμές του Beau, οριζόντιες αυλακώσεις ή ραβδώσεις που εμφανίζονται στη βάση των νυχιών όταν υπάρχει μια προσωρινή διαταραχή στην ανάπτυξη των νυχιών λόγω σωματικού στρες, όπως μια λοίμωξη, ο υποσιτισμός ή παρενέργειες θεραπευτικών αγωγών όπως η χημειοθεραπεία.
  • γραμμές Mees που αποδίδονται στη μη φυσιολογική παραγωγή πρωτεϊνών στα νύχια λόγω συστημικών διαταραχών.
  • ένα μοτίβο κόκκινου μισοφέγγαρου που μοιάζει με καμπύλη πάνω από τη λευκή περιοχή στη βάση των νυχιών και για το οποίο αγνοείται ο ανοσολογικός μηχανισμός που το πυροδοτεί.

Με βάση τα περιορισμένα στατιστικά δεδομένα, εκτιμάται ότι τα «νύχια Covid» θα εμφανιστούν στο 1-2% των ασθενών ημέρες ή εβδομάδες μετά τη μόλυνση, συνοδεία πόνου ενδεχομένως στην αρχή που όμως θα υποχωρήσει σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

3. Τριχόπτωση

Ερευνητές από τη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι η τριχόπτωση ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα (48%) μεταξύ 6.000 περίπου ατόμων μετά τη σοβαρή κυρίως νόσηση με κορωνοϊό. Οι ειδικοί εξηγούν πως τα μαλλιά πέφτουν λόγω του έντονου στρες που βιώνει ο οργανισμός, είναι ωστόσο κάτι που συμβαίνει και σε άλλες στρεσογόνες καταστάσεις όπως ο τοκετός και η απώλεια αναπληρώνεται με την πάροδο του χρόνου και την επαναφορά της λειτουργίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

4. Απώλεια ακοής και εμβοές

Είναι σύνηθες των ιογενών λοιμώξεων όπως η γρίπη και η ιλαρά να προσβάλλουν τα κύτταρα του έσω ωτός με την απώλεια ακοής και τις εμβοές να έπονται. Μελέτη με 560 συμμετέχοντες συμπέρανε μειωμένη ακοή για το 3,1% και εμβοές για το 4,5% ενώ άλλη έρευνα ανέδειξε τη βλάβη που προκαλεί ο ιός στον έσω ώτα και δυσκολεύεται να συλλάβει τις υψηλές συχνότητες.

Τι προκαλεί τα συμπτώματα

Αν και οι μηχανισμοί που πυροδοτούν τα συμπτώματα ακόμα ερευνώνται, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι υπεύθυνη είναι «καταιγίδα κυτοκινών», μια επιπλοκή που περιγράφει την υπερφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και μπορεί να μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του αισθητήριου συστήματος (π.χ. απώλεια ακοής και εμβοές)  και των τριχοειδών αγγείων που αιματώνουν τα όργανα όπως τα αφτιά, το δέρμα και τα νύχια.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες μέρες μετά τη νοσηλεία

Από τι εξαρτάται η εμφάνιση ή όχι συμπτωμάτων κορωνοϊού;

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Τι κρύβει το DNA των σοβαρών περιστατικών