Μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη στον χώρο της ιατρικής, αποδεικνύεται αποτελεσματική έναντι ενός συμπτώματος που πρωταγωνίστησε κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας COVID-19 -και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολλούς πάσχοντες από το σύνδρομο Long-Covid. Σύμφωνα με ευρήματα θα παρουσιαστούν στο επερχόμενο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής, μια πρωτοποριακή, η τεχνική 10 λεπτών υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα διαταραχών της όσφρησης όπως η παροσμία.

Η διαταραχή της παροσμίας

Η παροσμία αποτελεί διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας της όσφρησης και αρκετά συχνό σύμπτωμα της νόσησης με κορωνοϊό που διαταράσσει την καθημερινότητα και συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών. «Η παρoσμία Long-Covid είναι συχνή και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο [ως οντότητα]» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Adam C. Zoga, M.D., M.B.A., καθηγητής Μυοσκελετικής Ακτινολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jefferson Health στη Φιλαδέλφεια.

«Οι ασθενείς μπορεί να φτάσουν στην αποστροφή για τρόφιμα και ποτά που συνήθιζαν να απολαμβάνουν» εξηγεί, προσθέτοντας σε όσα δεινά για την όσφρηση μπορεί να καταλείψει η COVID-19 τη φαντοσμία, μια στρεβλή αίσθηση της όσφρησης κατά την οποία το άτομο μπορεί να αισθάνεται φανταστικές οσμές.

Νευρόλυση αστεροειδούς γαγγλίου

Η νευρόλυση του αστεροειδούς γαγγλίου που βρίσκεται χαμηλά στον λαιμό, περιλαμβάνει την έγχυση τοπικού αναισθητικού στα νεύρα που αποτελούν το αστεροειδές γάγγλιο με στόχο τον συμπαθητικό αποκλεισμό. Η μέθοδος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου όπως καρκινικού και αγγειακής ανεπάρκειας, περιφερικής αρτηριακής νόσου, αλγοδυστροφίας άνω άκρου, μεθερπητικής νευραλγίας προσώπου, στα σύνδρομα Raynaud και Meniere, την καρδιακή αρρυθμία κ.α..

Ως μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα αστεροειδή γάγγλια εμπλέκονται στην αποστολή σημάτων στον εγκέφαλο. Δεδομένου ότι παροσμία έχει έχει αναφερθεί προηγουμένως ως σπάνια διαταραχή που εμφανίζεται μετά από εγκεφαλικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, εγκεφαλικό επεισόδιο, ιογενή σύνδρομα και με ορισμένους όγκους κεφαλής και τραχήλου, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η νευρόλυση θα ανακούφιζε, εξηγεί ο Δρ Zoga.

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 54 ασθενείς με τουλάχιστον έξι μήνες επίμονης παρασμίας μετά τη νόσο Covid, που δεν ανταποκρίνονταν στις συμβατικές θεραπείες. Κατά τη διαδικασία, έγινε με καθοδήγηση από αξονικό τοµογράφο έγχυση κορτικοστεροειδούς μαζί με αναισθητική ουσία ασθενείς. Με την ελάχιστη επεμβατική διαδικασία θα αντιμετωπιζόταν η φλεγμονή των νεύρων λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με την ερευνητική υπόθεση.

«Ο αρχικός ασθενής είχε εκπληκτικά θετική έκβαση, άμεσα σχεδόν, με συνεχή βελτίωση έως το σημείο της πλήρους υποχώρησης των συμπτωμάτων σε τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο Δρ Zoga. Στη δοκιμή παρατηρήθηκαν σημαντικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της εξαφάνισης της φαντοσμίας σε ορισμένους ασθενείς.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαδικασία ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής. Από τους 37 ασθενείς που παρείχαν πληροφορίες σχετικά για το διάστημα παρακολούθησης, 22 ανέφεραν ότι η οσμή τους είχε βελτιωθεί μία εβδομάδα μετά την ένεση. Και 18 από τα 22 άτομα δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν βελτιωθεί σημαντικά μετά από ένα μήνα.

Μια δεύτερη ένεση χορηγήθηκε σε 26 ασθενείς στην αντίθετη πλευρά του λαιμού μετά από διάστημα έξι εβδομάδων. Αν και δεν πέτυχε βελτιώσεις σε όσους δεν είχαν ανταποκριθεί στην πρώτη ένεση, το 86% όσων είχαν δει μείωση των συμπτωμάτων ανέφεραν περαιτέρω πρόοδο. Δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες. «Άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα. Αυτή η ένεση λειτουργεί» κατέληξε ο Δρ Zoga.