Ανοσμία ή αγευσία βιώσαν αρκετοί από όσους νόσησαν με κορωνοϊό και, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τους ταλαιπώρησαν και αρκετούς μήνες μετά την αρχική νόσηση. Όσο όμως κι αν αυτά τα συμπτώματα φαίνονται ως αρνητικά, θα μπορούσαν να κρύβουν και ένα θετικό πρόσημο.

Μια νεότερη μελέτη επισημαίνει ότι αυτή η συμπτωματολογία θεωρείται ως ένα σημάδι ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης, καθώς τα άτομα αυτά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αντισώματα πολύ καιρό μετά την αρχική λοίμωξη.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια επικεντρώθηκαν σε 306 ενήλικες από τη Νέα Υόρκη με μέση ηλικία τα 39 έτη, που είχαν νοσήσει με κορωνοϊό τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών ανέφεραν απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης όσο νοσούσαν.

Δύο εβδομάδες μετά τη νόσηση, υπεβλήθησαν και σε μια εξέταση αντισωμάτων την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 71% όσων ανέφεραν απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης είχαν αντισώματα του κορωνοϊού. Όταν μάλιστα οι ερευνητές προσάρμοσαν και τα αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την εθνικότητα, η ανάλυση απέδειξε ότι όσοι έχασαν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης είχαν περίπου 100% περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί σε αντισώματα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν εκδήλωσαν αυτά τα συμπτώματα.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι διαγνώσεις για την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης βασίστηκαν αποκλειστικά στη μνήμη των ασθενών. Ακόμα, οι περισσότεροι είχαν νοσήσει με ήπια συμπτώματα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης αναδείξει ότι η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης μπορεί να συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός καταπολεμά τον ιό.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση μπορεί να οδηγήσει στην εξουδετέρωση περισσότερων κυττάρων, που είναι υπεύθυνα για την όσφρηση και τη γεύση, επειδή αυτά είναι τα πρώτα που μολύνονται από τον ιό.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ανοσμία: Αυτοί οι ασθενείς ανακτούν πιο γρήγορα την όσφρησή τους

Κορωνοϊός – Ανοσμία: Η βιταμίνη που μπορεί να επαναφέρει την όσφρηση