Νέα έρευνα δείχνει ότι αυξάνοντας τα επίπεδα του pH στο νερό ίσως να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Επιστήμονες από Πανεπιστήμιο De Montfort (DMU) σε συνεργασία με άλλους ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να φτιάξουν ποτά χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα γλυκαντικά. Για να το κάνουν αυτό, ξεκίνησαν εξετάζοντας τον αρχικό λόγο που η ζάχαρη προστίθεται στα ροφήματα και βρήκαν ότι η διαδικασία καθαρισμού του νερού, γνωστή ως αντίστροφη όσμωση, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του pH σε τιμές 6,1 ή και χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι η τιμή του ουδέτερου pH του νερού είναι 7.

Η αντίστροφη όσμωση αφαιρεί τα διαλυμένα άλατα (ιόντα) και τα ανεπιθύμητα βακτήρια από το πόσιμο νερό, εξωθώντας τα μέσω μιας ημιπερατής, λεπτής μεμβράνης με μικροσκοπικούς πόρους που περιορίζει τα μεγαλύτερα μόρια και τις ακαθαρσίες.

Οι ερευνητές, όμως, βρήκαν ότι η διαδικασία αυτή είναι ο λόγος που το υγρό γίνεται πιο όξινο μέσω της πρόσληψης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, αφήνοντας μια αλμυρή, πικρή γεύση. Επομένως, η ζάχαρη προστίθεται για να καλύψει αυτή τη γεύση.

Μέχρι τώρα, οι υπάρχουσες τεχνικές επεξεργασίας του νερού δεν είχαν καταφέρει να μεταβάλουν την τιμή του pH στο νερό που έχει υποστεί αντίστροφη όσμωση. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, λοιπόν, προσανατολίστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση και κατάφεραν να δημιουργήσουν την πατενταρισμένη τεχνολογία AES για τα τυποποιημένα ποτά και ροφήματα.

Το μηχάνημα AES μετατρέπει το μη επεξεργασμένο υγρό σε ένα αλκαλικό νερό υψηλής ποιότητας μέσω μιας διαδικασίας φιλτραρίσματος, εκ νέου μεταλλοποίησης και αλκαλικοποίησης. Αυτό το νερό, με σταθερά υψηλό pH της τάξης του 10,5 έχει αποδειχθεί μέσω ακαδημαϊκών δοκιμών ότι διατηρεί την αλκαλικότητα, ακόμα και μετά την προσθήκη γευστικών συστατικών.

Τα ποτά που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές, μάλιστα, διατήρησαν την υψηλότερη αυτή τιμή του pH χωρίς να παρουσιάσουν ανάπτυξη μικροοργανισμών, όταν εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλες διαδικασίες ελέγχου. Επίσης, περιείχαν λιγότερα από 0,1 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml.

«Πραγματοποιήσαμε αυτή την έρευνα προκειμένου να αναπτύξουμε μία μέθοδο που να μπορεί να προσφέρει ποτά χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα γλυκαντικά. Το γεγονός ότι κατανοήσαμε ότι η ζάχαρη δε χρησιμοποιείται για να προσφέρει την καλή γεύση που έχει χαθεί εξαιτίας της υψηλής οξύτητας, αλλά για να καλύψει την κακή, αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα που μας άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη του μηχανήματος AES», αναφέρει ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας που δημιούργησε το AES, Δρ. Ahmed Abbas Mohamed.

Οι ερευνητές του DMU επιβεβαίωσαν ότι το επεξεργασμένο νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο, έπειτα από μια κλινική δοκιμή, όπου εξετάστηκαν δείγματα αίματος, ούρων και σιέλου από συμμετέχοντες που το έπιναν σε τακτική βάση.