Το «The Last of Us» ήταν ήδη ανάμεσα στα αγαπημένα παιχνίδια των gamers, έγινε όμως παγκοσμίως γνωστό μέσα από τη μεταφορά της υπόθεσης στη μικρή οθόνη, λαμβάνοντας μάλιστα βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Σε αυτό το δυστοπικό σενάριο, η ανθρωπότητα «καταρρέει» και τον κόσμο καταλαμβάνει ένας μύκητας, οποίος εξελίσσεται ταχύτατα και αποκτά την ικανότητα μόλυνσης και μολυσματικότητας, προκαλώντας τελικά την καταστροφή της ανθρωπότητας. Πόσο όμως αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας;

Σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές, η κλιματική κρίση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει το ξέσπασμα νέων και θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων. Εν ολίγοις, η αύξηση της θερμοκρασίας, οι αλλαγές στα οικοσυστήματα, η παγκοσμιοποίηση και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εκτεταμένη χρήση μυκητοκτόνων και αντιβιοτικών στη γεωργία, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση επιβλαβών μικροοργανισμών. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι μύκητες θα μπορούσαν να γίνουν πιο ανθεκτικοί σε θερμότερα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σώματος.

Μετά και την εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιστήμονες βρίσκονται σε εγρήγορση, για την πρόληψη της επόμενης. Γι’ αυτό, θεωρείται σημαντική η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα δυνητικά παθογόνα εξελίσσονται και αναπτύσσουν την ικανότητα να μολύνουν τον άνθρωπο.

Πόσο όμως απειλητική για τη ζωή θα είναι η επιρροή τους; H ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας στη Βιοϊατρική (IRB Barcelona) και το Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) εντόπισαν ένα μέλος της οικογένειας των μυκήτων Candida ως πιθανό παθογόνο. Οι μύκητες Candida είναι γνωστό ότι προκαλούν λοιμώξεις όπως κολπική καντιντίαση ή συστηματική καντιντίαση, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Candida orthopsilosis είναι ένας υβριδικός μικροοργανισμός που προήλθε από δύο άλλους γονικούς μύκητες σε θαλάσσιο περιβάλλον. Μέσω αυτής της διαδικασίας, απέκτησε ορισμένες ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, καθιστώντας τον δυνητική απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν εννέα δείγματα ζυμομύκητα που απομονώθηκαν από το θαλάσσιο περιβάλλον κοντά στις ακτές του Κατάρ στην Αραβική Θάλασσα. Η γονιδιωματική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους μύκητες ήταν υβρίδια, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν υποστεί προσαρμογές που τους καθιστούν πιο ανταγωνιστικούς από τα γονικά τους στελέχη: «Παρατηρήσαμε ότι η βέλτιστη θερμοκρασία στην οποία αναπτύσσονται τα στελέχη του C. orthopsilosis είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου και ότι μπορούν να επιβιώσουν σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ θα μπορούσαν να επιβιώσουν και σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η παρατήρηση αυτή είναι ανησυχητική, διότι η ανοχή τους ξεπερνά τον θερμικό φραγμό των θηλαστικών, ο οποίος μέχρι τώρα λειτουργούσε ως προστατευτική ασπίδα, και ανοίγει τον δρόμο για τη μόλυνση του ανθρώπου» επισημαίνει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης δρ Βαλεντίνα ντελ Όλμο.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς ορισμένοι μικροοργανισμοί προσαρμόζονται, έτσι ώστε να επηρεάζουν τον άνθρωπο και να προκαλούν ασθένειες.

Από τη δεκαετία του 1980, ο αριθμός των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 7% ετησίως, με τους μύκητες να αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία. Για παράδειγμα, ο Candida auris έχει προκαλέσει πολυάριθμες επιδημίες παγκοσμίως και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με ποσοστά θνησιμότητας που κυμαίνονται από 30% έως 60%. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι ο πρώτος μικροοργανισμός που γίνεται παθογόνος λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι «κοιμούνται» μαζί σας στο κρεβάτι χωρίς να το ξέρετε – Τι να κάνετε

Τι κινδύνους κρύβει αυτή η οικιακή συσκευή που όλοι χρησιμοποιούμε για την υγεία μας

Μελέτη για τους κινδύνους μόλυνσης από μύκητες και παράσιτα μέσω ουσιών ανθρώπινης προέλευσης