Aν και ακούμε συχνά πόσο σημαντική είναι η προστασία της πανίδας, έτσι ώστε να μειωθούν τα είδη των ζώων που πρόκειται να εξαφανιστούν δια παντός τα επόμενα χρόνια, φαίνεται πως την ίδια απειλή αντιμετωπίζει και η χλωρίδα, με τον κίνδυνο να εκτείνεται, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, στην επάρκεια σε φάρμακα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια νεότερη βρετανική έκθεση, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να χάσει περίπου τα μισά από όλα τα μελλοντικά φάρμακα, επειδή πολλά φυτά απειλούνται με εξαφάνιση. 

Τα ανθοφόρα φυτά που απειλούνται ανέρχονται σε περίπου 100.000, το 45% δηλαδή του συνολικού αριθμού τους. Καθώς τα περισσότερα φάρμακα βασίζονται σε φυτικές ενώσεις, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν ενδεχομένως να χάσουν μια μεγάλη πηγή μελλοντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα περιλαμβάνονται στην έκθεση The State of the World’s Plants and Fungi (Η κατάσταση των φυτών και των μυκήτων του κόσμου), μια σημαντική έκθεση επιστημόνων των Βοτανικών Κήπων Kew στο Λονδίνο, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 200 επιστήμονες από 102 ιδρύματα σε 30 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες των Κήπων του Kew προειδοποιούν επίσης ότι πολλά φυτά εξαφανίζονται πριν καν ανακαλυφθούν. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι τρία στα τέσσερα φυτά που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί από την επιστήμη κινδυνεύουν. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι από τα 2.500 νέα φυτά που ανακαλύπτονται κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, τα τρία τέταρτα χαρακτηρίζονται αμέσως ως απειλούμενα με εξαφάνιση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μελλοντικές ανακαλύψεις θα απειλούνται εξίσου.

«Πρόκειται για πάνω από 100.000 είδη φυτών που απειλούνται – περισσότερα από τον συνολικό αριθμό ειδών θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, ψαριών, όλων των σπονδυλωτών μας μαζί. Και αν αναλογιστούμε ότι εννέα στα δέκα φάρμακα προέρχονται από φυτά, αυτό που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε είναι να χάσουμε έως και τα μισά από τα μελλοντικά μας φάρμακα» διευκρινίζει η Δρ Matilda Brown.

Αντίστοιχα, οι μυκητολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια είδη μανιταριών, εκ των οποίων μόλις 155.000 έχουν καταγραφεί. «Γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια του Άρη από ό,τι γνωρίζουμε για τους μύκητες σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Alexandre Antonelli, επιστημονικός διευθυντής του Kew.

Οι μύκητες αποτελούν εξίσου μια πλούσια δυνητική πηγή φαρμάκων και χρήσιμων ενώσεων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σε θέση να βοηθήσουν βιομηχανικές διαδικασίες όπως η διάσπαση του πλαστικού. Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το 59% των νέων ειδών φυτών και μυκήτων που έχουν περιγραφεί το 2020 είναι πιθανό να πληρούν τα κριτήρια για την κατηγορία «υπό εξαφάνιση» και το 24% είναι πιθανό να πληρούν τα κριτήρια για την κατηγορία «υπό κρίσιμη απειλή».

Διαβάστε ακόμη:

Τα ελληνικά βότανα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου

Το αρωματικό φυτό που θωρακίζει το πεπτικό σύστημα

Έχετε στρες; 5 βότανα που θα σας απαλλάξουν από το άγχος