Για πρώτη φορά, οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας επαναπροσδιορίζoυν τον κίνδυνο, αλλά και την πρόληψη και τις οδηγίες διαχείρισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα,  αυτή η νέα στρατηγική προκύπτει λόγω της συσχέτισης της καρδιαγγειακής νόσου με τη νεφρική νόσο, τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία.

Η αλληλεπικάλυψη αυτών των παθήσεων ορίζεται ως σύνδρομο καρδιαγγειακής-νεφρικής-μεταβολικής νόσου (CKM) και θα μπορούσε να εμφανιστεί σε άτομα που πάσχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Το σύνδρομο CKM κυμαίνεται από το Στάδιο 0, χωρίς παράγοντες κινδύνου και με εξ ολοκλήρου προληπτική εστίαση, έως το Στάδιο 4, το στάδιο υψηλότερου κινδύνου με καρδιαγγειακή νόσο. Το στάδιο 4 μπορεί επίσης να περιλαμβάνει νεφρική ανεπάρκεια. Κάθε στάδιο, ωστόσο, συσχετίζεται με συγκεκριμένες εξετάσεις και θεραπείες, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η παρακολούθηση πολλαπλών ειδικοτήτων για την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς.

Συν τοις άλλοις, στην προσέγγιση περιλαμβάνονται και ενημερώσεις στον αλγόριθμο ή τον υπολογιστή κινδύνου που βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να προβλέψουν την πιθανότητα ενός ατόμου να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ενημέρωση προσθέτει μια πρόβλεψη κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία εκτιμά τον κίνδυνο για «συνολική καρδιαγγειακή νόσο» – καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και/ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Το σύνδρομο CKM είναι συνέπεια του ιστορικά υψηλού επιπολασμού της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 τόσο στους ενήλικες όσο και στους νέους, σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις. Ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία είναι μεταβολικές καταστάσεις, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, η πιο κοινή αιτία θανάτου για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο είναι η καρδιαγγειακή νόσος. Τα νεότερα ερευνητικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο Circulation.

Τα στάδια και η αντιμετώπιση

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση καρδιαγγειακών, μεταβολικών και νεφρικών αλλαγών στην υγεία και στην πρόληψη της εξέλιξης στο επόμενο στάδιο του συνδρόμου CKM. Τα στάδια ορίζονται ως εξής:

  • Στάδιο 0, όπου δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου του συνδρόμου CKM και η έμφαση επικεντρώνεται στην πρόληψη, μέσω της υγιεινής διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και αντίστοιχες συνήθειες ύπνου, της αποφυγής του καπνίσματος και της διατήρησης των βέλτιστων επιπέδων βάρους, αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερόλης.
  • Στάδιο 1, όπου υπάρχει υπερβολικό σωματικό λίπος ή/και ανθυγιεινή κατανομή του σωματικού λίπους, όπως η κοιλιακή παχυσαρκία, ή/και διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη ή προδιαβήτης και προτείνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής.
  • Στάδιο 2, στο οποίο περιλαμβάνονται άτομα με διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια ή νεφρική νόσο και υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νεφρικής νόσου και της καρδιακής νόσου. Ο στόχος της φροντίδας σε αυτό το στάδιο είναι η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη της εξέλιξης σε καρδιαγγειακή νόσο και νεφρική ανεπάρκεια και με φαρμακευτικές αγωγές.
  • Στάδιο 3, κατά το οποίο υπάρχει καρδιαγγειακή νόσος χωρίς συμπτώματα σε άτομα με μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή νεφρική νόσο ή σε άτομα με υψηλό προβλεπόμενο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Στόχος της φροντίδας είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εξελιχθούν σε συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσο και νεφρική ανεπάρκεια.
  • Στάδιο 4, όπου πια εντοπίζεται συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσος σε άτομα με υπερβολικό σωματικό λίπος, μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή νεφρική νόσο. Το σύνδρομο CKM σταδίου 4 χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: (4α) για τα άτομα χωρίς νεφρική ανεπάρκεια ή (4β) για τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

Διαβάστε ακόμη:

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη

Έμφραγμα: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν ακόμη και 30 χρόνια νωρίτερα