Ένας χρήσιμος οδηγός δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις ομοιότητες ή τις διαφορές των συμπτωμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η ανασκόπηση των πιο πρόσφατων ερευνών από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναδεικνύει τη συχνότερη συμπτωματολογία των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Circulation, τα συμπτώματα αλλά και η σοβαρότητά τους ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με το φύλο, επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς.

Στην παρούσα επιστημονική δήλωση εξετάζονται έξι νοσημάτα: η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια, η βαλβιδοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και η περιφερική αρτηριακή και φλεβική νόσος.

1.Καρδιακή προσβολή

Τα κύρια συμπτώματά της είναι ο πόνος στο στήθος, που συχνά περιγράφεται ως πίεση ή δυσφορία, και μπορεί να διαχέεται στο σαγόνι, τον ώμο, τον βραχίονα ή και το άνω μέρος της πλάτης.

Τα συνηθέστερα συνοδά συμπτώματα είναι η δύσπνοια, η εφίδρωση ή ο κρύος ιδρώτας, η ασυνήθιστη κόπωση, η ναυτία και η ζάλη.

Οι διαφορές αντρών και γυναικών Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν περισσότερα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στο στήθος.

2. Καρδιακή ανεπάρκεια

Τα πρώιμα αλλά και δυσδιάκριτα συμπτώματα είναι οι στομαχικές διαταραχές, η ναυτία, ο έμετος και η απώλεια όρεξης, η κόπωση, η δυσανεξία στην άσκηση, η αϋπνία, ο πόνος (στο στήθος και αλλού), οι διαταραχές της διάθεσης (κυρίως κατάθλιψη και άγχος) και η γνωστική δυσλειτουργία.

Κύριο σύμπτωμα: Δύσπνοια.

Διαφορές αντρών και γυναικών

  • Οι γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια αναφέρουν περισσότερα συμπτώματα και είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
  • Τα συμπτώματα διαφέρουν επίσης, καθώς οι γυναίκες αναφέρουν περισσότερο ναυτία, ταχυπαλμίες, πεπτικές διαταραχές και περισσότερο πόνο. πρήξιμο και εφίδρωση.

3. Βαλβιδοπάθειες

Κύριο σύμπτωμα: Δύσπνοια.

Συνοδά συμπτώματα: Υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες, ή πνευμονική υπέρταση. Ωστόσο, στις ήπιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να μην εκδηλωθούν αρχικά και στη συνέχεια να εμφανιστούν προοδευτικά παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι διαφορές αντρών και γυναικών

  • Οι γυναίκες αναφέρουν συχνότερα από τους άνδρες δύσπνοια, δυσανεξία στην άσκηση και σωματική αδυναμία.
  • Οι άνδρες με βαλβιδοπάθεια είναι πιο πιθανό να αναφέρουν πόνο στο στήθος από ό,τι οι γυναίκες ασθενείς.

4. Εγκεφαλικό επεισόδιο 

Άμεσα συμπτώματα: Πτώση ή παραμόρφωση του προσώπου, αδυναμία των χεριών, δυσκολία στην ομιλία.

Άλλα συμπτώματα: Σύγχυση, η ζάλη, η απώλεια συντονισμού ή ισορροπίας και οι οπτικές αλλαγές. Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν και απαιτούν συνεχή φροντίδα.

Οι διαφορές αντρών και γυναικών

  • Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πονοκέφαλο, μεταβολή της νοητικής κατάστασης, κώμα ή ζαλάδα.

5. Αρρυθμίες

Συχνά συμπτώματα: Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, κόπωση, δύσπνοια και ζάλη.

Σπανιότερα συμπτώματα: Πόνος στο στήθος, ζάλη, λιποθυμία ή τάση για λιποθυμία και άγχος.

Οι διαφορές αντρών και γυναικών

  • Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αίσθημα παλμών, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.

6. Ασθένειες φλεβών και αρτηριών

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Συχνά συμπτώματα: Πόνος στον ένα ή και στους δύο μύες της γάμπας που εμφανίζεται κατά τη βάδιση και υποχωρεί με την ανάπαυση.

Τα πιο συνηθισμένα: Πόνος στα πέλματα και στα δάχτυλα των ποδιών.

Οι διαφορές αντρών και γυναικών

  • Οι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της περιφερικής αρτηριακής νόσου.
  • Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη.

Περιφερική φλεβική νόσος

Συχνά συμπτώματα: Πόνος στα πόδια, κόπωση, κράμπες και ερεθισμός του δέρματος.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιά – Έμφραγμα: Αυτοί οι μεσήλικες κινδυνεύουν περισσότερο

Καρδιά: Προσοχή! Αυτή η βιταμίνη μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω στις εξετάσεις

Η απλή άσκηση που μπορεί να προλάβει καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη