Έχει πλέον αποδειχθεί και ερευνητικά ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση; Μια νεότερη μελέτη έχει την απάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, μια μακροχρόνια μελέτη επιβεβαιώνει τώρα ότι, για τις γυναίκες τουλάχιστον, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους συμβάλλει στη μείωση των μακροπρόθεσμων κινδύνων για καρκίνο.

«Σίγουρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η οποία οδηγεί σε σημαντική και διαρκή απώλεια βάρους , μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο» επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Ted Adams, από το Intermountain Surgical Specialties/Digestive Health Clinical Program και αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Αν και οι λόγοι για τους οποίους η βαριατρική χειρουργική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από αυτή τη μελέτη, ο δρ Ted Adams επιχειρεί κάποιες υποθέσεις: «Υπάρχει ένας πιθανός μηχανισμός που σχετίζεται με τις ορμόνες. Τουλάχιστον οι καρκίνοι που ήταν σημαντικά χαμηλότεροι για τους ασθενείς με βαριατρική χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τους μη χειρουργημένους ασθενείς ήταν κυρίως γυναικολογικοί καρκίνοι – καρκίνος της μήτρας, των ωοθηκών και του μαστού. Αν και δεν εξετάσαμε τον μηχανισμό, αυτό σίγουρα υποδηλώνει ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους» παρατηρεί ο καθηγητής.

Επιπλέον, με την απώλεια βάρους, παρατηρείται και η μείωση μιας άλλης ορμόνης, της ινσουλίνης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και αυτό δεν οφείλεται σε ορμόνες, το εύρημα αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του σωματικού λίπους, σύμφωνα με τον δρ. Ted Adams.

Για την εξαγωγή των παραπάνω συμπερασμάτων, οι ερευνητές προέβησαν σε μια σύγκριση μεταξύ της συχνότητας της εμφάνισης καρκίνου και θνητότητας διακρίνοντας τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία και των καρκίνων που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία, καθώς και το φύλο των ασθενών, το στάδιο του καρκίνου και τη διαδικασία.

Ειδικότερα, συνέκριναν αναδρομικά και για μια περίοδο σαράντα χρόνων περισσότερους από 22.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση με παχύσαρκους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων πληθυσμού της Γιούτα, το μητρώο καρκίνου της Γιούτα, πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου και πληροφορίες για την άδεια οδήγησης. Συμπεριέλαβαν επίσης τρία μητρώα βαριατρικής χειρουργικής της Γιούτα που περιλάμβαναν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης, γαστρικής πτύχωσης, λαπαροσκοπικής επιμήκης γαστρεκτομής και δωδεκαδακτυλικού διακόπτη.

Η ομάδα των ασθενών που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση είχε 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρκίνου. Ειδικότερα όμως όσον αφορά τις γυναίκες, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο σχετιζόμενο με την παχυσαρκία. Αντίθετα, οι άνδρες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση δεν εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι καρκίνοι για τους οποίους οι ερευνητές είδαν σημαντική μείωση του κινδύνου ήταν της μήτρας, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου, καθώς και ο καρκίνος του μαστού πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Ο δρ. Adams σημείωσε επίσης ότι οι καρκίνοι αυτοί ανιχνεύθηκαν σε προγενέστερα στάδια στους ασθενείς με βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Καταλήγοντας, ο ίδιος συστήνει μια εκτενή διερεύνηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των χειρουργικών μεθόδων μεταξύ ασθενούς και ιατρού, προτού αποφασίσουν την πραγματοποίηση μιας χειρουργικής επέμβασης, δεδομένης της προσωπικής τους υγείας και ευημερίας.

Διαβάστε ακόμη:

Βαριατρικές επεμβάσεις: Ο παράγοντας που αποκαλύπτει αν θα πετύχει το γαστρικό bypass

Βαριατρική χειρουργική: Αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών για αυτούς τους ασθενείς