Μια ακόμα μελέτη έρχεται να αναδείξει το δραματικό ρόλο που μπορεί να έχει η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας για τη διαχείριση του διαβήτη. Τα πρόσφατα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ένωση Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS), έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με διαβήτη που υποβλήθηκαν σε σχετική χειρουργική επέμβαση παρουσίασαν ύφεση του διαβήτη τους, ανεξαρτήτως του βάρους που έχασαν.

Τα παραπάνω έρχονται σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες, οι οποίες αποτέλεσαν αφορμή για τη συνάντηση στη Ρώμη το 2007 διαφόρων επιστημονικών εταιρειών και ενώσεων για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), όπως η ASMBS, όπου και αποφασίστηκε ότι ο ΣΔ2 που δεν ρυθμίζεται με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή αποτελεί χειρουργικό νόσημα ακόμα και αν δεν συνυπάρχει νοσογόνος παχυσαρκία. Από τη συνάντηση προέκυψε και ο όρος «Μεταβολική Χειρουργική».

Ερευνητές από την Κλινική Mayo, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Stony Brook ανέλυσαν στοιχεία 815 ατόμων με ΣΔ2 που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (bypass) το διάστημα 2008 – 2017. Για 14 χρόνια, συλλέγονταν ετησίως δημογραφικά στοιχεία και κλινικές πληροφορίες των ασθενών τα επτά χρόνια που διήρκησε η παρακολούθηση καθιστούν τη μελέτη τη μεγαλύτερη στο είδος της.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ύφεση του διαβήτη στα άτομα που υπεβλήθησαν σε μεταβολική επέμβαση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η χρήση ινσουλίνης πριν το γαστρικό bypass, η ανάγκη λήψης αντιδιαβητικών φαρμάκων, η διάρκεια της νόσου, τα αρχικά επίπεδα HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και η απώλεια βάρους μετά την επέμβαση. Ειδικότερα για την τελευταία, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας για την ύφεση του διαβήτη.

«Η μεταβολική χειρουργική δεν είναι “μαγικό χάπι”, όμως προσφέρει πιθανώς τη μοναδική ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους να απαλλαγούν μια για πάντα από τον διαβήτη και τις επιπλοκές του» σχολίασε ο χειρουργός απώλειας βάρους στην Κλινική Mayo, Omar Ghanem. Η Δρ Teresa LaMasters, Πρόεδρος της ASMBS δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλη θεραπεία που να οδηγεί σε τέτοια αποτελέσματα και οι ασθενείς όπως και οι γιατροί τους οφείλουν να διερευνήσουν τη συγκεκριμένη επιλογή και να διαπιστώσουν αν είναι κατάλληλη γι’ αυτούς».

Τα τελευταία ευρήματα μπορούν να φέρουν την επανάσταση στις θεραπευτικές επιλογές κατά του διαβήτη, με τις βαριατρικές επεμβάσεις να δίνουν πολλά υποσχόμενες λύσεις όχι μόνο για τον διαβήτη, αλλά και των επιπλοκών του όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

Η μεταβολική ή βαριατρική χειρουργική και οι τεχνικές της όπως η γαστρική παράκαμψη και το γαστρικό μανίκι, αποδεικνύεται σταθερά η πιο αποτελεσματική και μακροχρόνια θεραπεία για τη σοβαρή παχυσαρκία που δεν εξασφαλίζει μόνο σημαντική και μόνιμη απώλεια βάρους, αλλά βελτιώνει ή αντιμετωπίζει ολοκληρωτικά καταστάσεις όπως ο ΣΔ2, οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Πέντε βήματα που ρυθμίζουν αποτελεσματικά το σάκχαρο

Διαβήτης: Το λάθος που κάνετε και δεν ρυθμίζεται το σάκχαρο

Διαβήτης: Τα 3΄ που ρυθμίζουν το σάκχαρο όσο και τα φάρμακα